Мисията Hope на ОАЕ и мисията Tianwen-1 на Китай достигнаха Марс Заглавно изображение

Мисията Hope на ОАЕ и мисията Tianwen-1 на Китай достигнаха Марс

В рамките на няколко дни две космически мисии ще стигнат до Марс. Мисията Hope на ОАЕ ще навлезе в орбитата на Марс на 9 февруари. Тя е първата междупланетарна мисия на арабска държава. На следващия ден мисията Tianwen-1 на Китай също ще се позиционира в орбитата на планетата. Тя ще кацне на Марс през май. Ако Китай успее да се приземи, ще се превърне в първата държава, кацнала на Марс от първия опит. Близо 50% от всички мисии на Марс се провалят. Китай вече загуби орбитална мисия на Марс (Yinghuo-1) през 2011 година.

Преди да се посветят на научни дейности, мисиите трябва да преминат през някои изпитания. Когато достигнат планетата, те трябва да започнат изгаряне на двигателите си в точно определено време. Целта е да забавят сондите и така да бъдат уловени от гравитационното поле на Марс. Тъй като разстоянието до Земята е твърде голямо за дистанционно управление, това трябва да се извърши автоматично от сондата.

Мисията Tianwen-1

Ако всичко мине добре, орбиталният апарат Tianwen-1, което означава „Въпроси към Рая“, и марсоходът ще изследват климата и „йоносферата“ на Марс. Задачите са да се картографира планетата и да се разбере как Марс губи атмосферата си.

Орбиталът е снабден с камери, магнитометър (използван за измерване на магнитни полета) и различни анализатори на частици. Той ще действа и като комуникационна станция, за връзка с марсохода.

С размерите на малка кола, марсоходът на Tianwen-1 е малко по-малък от пътуващия към Марс Perseverance на НАСА. Той има подобен вид – притежава шест колела, големи слънчеви панели и стълб с прикачени камери. Последните ще могат да идентифицират повърхностните композиции на разстояние между два метра и пет метра. Много интересен факт е, че китайският марсоход разполага с радар, проникващ в земята. Очаква се марсоходът да работи около 90 марсиански дни. Един марсиански ден е по-дълъг от земния с около 38 минути. С помощта на радара, изследователският апарат ще проучва структурата на повърхността и ще търси водни отлагания под земята. Доказателства за подземни солени езера са открити през 2018 г. от радара на Европейския Mars Express Orbiter. Досега обаче никога не са правени изследвания с наземен апарат.

Марсоходът няма да посещава въпросните подземни солени езера. Той би могъл да намери подобни условия на планираното за кацане място, понеже някога е било покрито с тиня. Интересът към такива находища е огромен. Те представляват ресурс за бъдещите астронавти на планетата. Не можем да изключим и възможността езерата да бъдат домакин на някаква форма на живот.

Китай има опит с извънземната радарна технология. Роувърът Yutu-2 идентифицира отделни слоеве лед на дълбочина до 40 метра под повърхността на Луната. Китайското национално космичесто управление заяви, че марсоходът ще кацне в региона, известен като Utopia Planitia. През първите три месеца орбиталът ще направи проучване на региона и ще определи точното място за кацане. Директорът на Лабораторията за изследване на планетарните изображения в Университета в Аризона Alfred McEwen определи планираната зона за кацане като безопасна и много интересна от науча гледна точка.

Мисията Hope

За ОАЕ мисията Hope също е първата междупланетарна. Изстреляна от Япония през юли 2020, тя ще стигне Марс за 50-годишнината от формирането на ОАЕ. Тогава бе използван същият „прозорец за изстрелване“ (времето, в което разстоянието между Земята и Марс е по-малко), от който се възползваха мисиите на Китай и НАСА.

Hope трябва да обиколи Марс за една марсианска година, което се равнява на почти две земни години. От разстояние между 22 000 и 44 000 км той ще изследва марсианската атмосфера. Мисията ще проучва глобалния климат и връзката му с горните слоеве на атмосферата. Тя ще опита да обясни менящите се нива на водород и кислород в нея. Това е възможност за учените да обяснят как Марс постепенно губи своята атмосфера. Интерес буди и ролята на праха в марсианския климат.

Съвсем скоро, на 18 февруари очакваме марсоходът на НАСА Perseverance да достигне Марс.

Ако темата Ви допада и желаете да я коментираме, заповядайте в нашата Facebook страница „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg