Марсоходът Perseverance кацна успешно на Марс Заглавно изображение
Първото изображение на Марс, заснето от марсохода Perseverance

Марсоходът Perseverance кацна успешно на Марс

След пътуване, продължило 203 дни, най-големият и усъвършенстван роувър на НАСА достигна своята дестинация. Пропътувал 473 милиона километра, марсоходът Perseverance кацна на Марс. Добрата новина бе обявена от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния.

Най-модерната мисия до Mars бе изстреляна на 30 юли 2020 г. от станцията за космически сили Cape Canaveral във Флорида. Perseverance има за задача да събере проби от Марс.

„Това кацане е един от ключовите моменти за НАСА, САЩ и космическите изследвания в световен мащаб. Знаем, че сме на прага на пренаписване на учебниците“,

каза и.д. Steve Jurczyk.

Малко повече за робота

Марсоходът тежи 1026 кг и е с размерите на автомобил. Роувърът представлява роботизиран геолог и астробиолог. Преди да започне двугодишното си научно изследване на кратера Jezero на Марс, той ще бъде подложен на няколко седмични тестове. Perseverance ще изследва скалите и утайките на древното езеро и делтата на река Jezero, за да направи характеристика на геологията на региона и някогашния климат.

Основна част от мисията му е е астробиологична. Роувърът ще търси признаци на древен микробен живот. Необходимите уреди за изследване на древни микроби са прекалено големи, за да бъдат изпратени на Марс. Затова роботът ще събере проби и ще ги върне на Земята, където учените ще ги изследват.

Кратерът Jezero е широк около 45 километра и се намира на западния край на Isidis Planitia – гигантски басейн, разположен северно от марсианския екватор. Учените са установили, че преди 3,5 милиарда години кратерът е бил пълен с вода и в него се формирала речна делта.

Енергийната система, която осигурява електричество и топлина за Perseverance, е многоемисионен радиоизотопен термоелектрически генератор или MMRTG. Той е предоставен на НАСА от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE).

Ако сте гледали онлайн изстрелването на Perseverance, може би сте чули позната мелодия. Докато инженерите коментират подготовката за изстрелване, на заден план върви тематичната песен от „Surviving Mars“. Очевидно НАСА са фенове на играта.

Surviving Mars е игра на тема градоустройство, разработена от Haemimont Games и предлагана от Paradox. Сюжетът представлява изграждане на колония на Марс. Играта е пусната през 2018 г., но явно все още е популярна при НАСА. Макар да не успя да се наложи, и в момента оценката ѝ в Steam е „Много добра“.

Проправяне на пътя към човешките мисии на Марс

„Кацането на Марс е изключително трудна задача. Гордеем се, че продължаваме да надграждаме предишния си успех“,

каза директорът на JPL Michael Watkins.

Апаратите на Perseverance

MEDLI2

Сензорният апарат за навлизане, спускане и кацане на апаратура на Марс събира данни за атмосферата на Червената планета. Системата за относителна навигация на терена управлява космическия кораб по време на окончателното спускане. Очаква се данните да помогнат на бъдещите човешки мисии да кацнат в други светове по-безопасно и с по-голям полезен товар.

Mastcam-Z

Научните инструменти на Perseverance ще имат възможност да блеснат на повърхността на Марс. Mastcam-Z представлява двойка мащабируеми научни камери. Разположени са на мачтата или главата на роувъра и служат за дистанционно наблюдение. Устройството създава цветни 3D панорами на марсианския пейзаж с висока резолюция . Друг апарат, разположен на мачтата, е SuperCam. Той притежава импулсен лазер, с който ще изследва химията на скалите и утайките. Микрофонът му ще помогне на учените да разберат по-добре свойствата на скалите, включително тяхната твърдост.

PIXL и SHERLOC

Планетарният инструмент за рентгенова литохимия и Скенерът за обитаеми среди с прибори Raman & Luminescence for Organics & Chemicals са разположени в края на роботизираното рамо на ровера. Те ще събират данни за геологията на Марс. С рентгенов лъч и набор от сензори, PIXLизследва елементарната химия на скалите. Ултравиолетовият лазер и спектрометърът на SHERLOC, заедно със своя широкоъгълен топографски сензор за операции и инженерство (WATSON), ще изучават скалните повърхности. Уредът ще картографира присъствието на минерали и органични молекули на основата на въглерод, които са градивни елементи на живота на Земята.

RIMFAX

В шасито на роувъра са разположени три научни инструмента. Radar Imager for Mars ’Underurface Experiment (RIMFAX) е първият проникващ в земята радар, разположен на повърхността на Марс. Той ще помогне на учените да определят как са се формирали във времето различни слоеве на марсианската повърхност . Данните помогнат за създаване на нови сензори за откриване на подпочвените води.

MOXIE и MEDA

Устройството, наречено Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), има за задача да произведе кислород на Марс. Инструментът за екологична динамика на околната среда (MEDA) на марсохода, чийто сензори са на мачтата и шасито, ще предостави ключова информация за днешното време, климат и прах на Марс.

Хеликоптерът Ingenuity

Mиниатюрният хеликоптеr Ingenuity e прикрепен към „корема“ на марсохода. Хеликоптерът има за задача да осъществи първия контролиран полет на друга планета. През следващите месец-два инженерите и учените ще тестват всеки инструмент, подсистема и подпрограма. Едва тогава хеликоптерът ще премине към фазата на полетните тестове. Ако успее, Ingenuity ще допринесе много за изследването на Червената планета. Занапред такива хеликоптери може да служат за разузнаване и доставки.

След като тестовите полети на Ingenuity приключат, мисията на марсохода за търсене на доказателства за древен микробен живот ще започне.

Повече за мисията Perseverance


Основната цел на мисията на Perseverance на Марс е изследване на астробиологията и търсенето на признаци на древен микробен живот. Марсоходът ще характеризира геологията на планетата и миналия климат. Това ще бъде първата мисия за събиране на марсиански скали и реголит.

Последващите мисии на НАСА, в сътрудничество с ESA, ще изпратят космически кораби до Марс, за да върнат на Земята събраните проби.

Мисията „Mars 2020 Perseverance“ е част от проекта за колонизиране на Луната и Марс. Той включва мисии на Артемида до Луната, които целят да подготвят и изпратят живи изследователи на Червената планета.

Ако темата ви е интересна, заповядайте да я коментираме в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg