Perseverance Moxie
Изображение: NASA/JPL-Caltech

MOXIE произведе кислород на Марс

Една от задачите на Perseverance e да преобразува въглероден диоксид, на който е богата марсианската атмосфера, в кислород. За целта марскоходът разполага с експериментален инструмент, голям колкото тостер. Той е наречен Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment. MOXIE произведе кислород на Марс в размер на 5 грама. Успешният тест се проведе на 20 април. Той чертае пътя на човечеството към изследването на Червената планета.

Тази технологична демонстрация е само началото. Съвсем скоро различни сюжети от научната фантастика може да се превърнат във факти. Сред тях стои например изолирането и съхранението на кислород на Марс. Подобна технология ще позволи от повърхността на Червената планета да се изстрелват ракети. Един ден астронавтите ще могат да дишат на Марс.

Устройството MOXIE произведе кислород на Марс
Изображение: NASA/JPL-Caltech

Кислородът е необходим не само за дишане

„Това е важна първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на Марс“,

заявява Jim Reuter от НАСА, като допълва:

„MOXIE има да свърши още работа, но резултатите от тази технологична демонстрация обещават един ден да видим хора на Марс. Кислородът ще ни служи не само за дишане. Ракетното гориво се нуждае от кислород, а за своите пътувания бъдещите изследователи ще зависят от производството на гориво на Марс“.

Извеждането на четирима астронавти от марсианската повърхност при бъдеща мисия изисква приблизително 7 тона ракетно гориво и 25 тона кислород. От друга страна, астронавтите, които ще живеят и работят на Марс, ще се нуждаят от много по-малко кислород за да дишат. Може би около тон кислород за година. Превозът на 25 тона кислород от Земята до Марс е трудна задача. Транспортирането на еднотонен кислороден конвертор – по-голям, по-мощен потомък на MOXIE, който може да произведе тези 25 тона, е далеч по-икономично и практично.

Атмосферата на Марс представлява 96% въглероден диоксид. MOXIE отделя кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид, състоящи се от един въглероден атом и два кислородни атома. В атмосферата на Марс се отделя отпадъчният продукт въглероден окис.

Как MOXIE произведе кислород на Марс

Процесът на преобразуване изисква висока температура – около 800 градуса по Целзий. Ето защо модулът MOXIE е изработен от топлоустойчиви материали. Те включват части от никелова сплав, отпечатани с 3D принтер. Функцията им е да загряват и охлаждат протичащите през нея газове, а лек аерогел задържа топлината. От външната си страна MOXIE има тънко златно покритие, което отразява инфрачервената топлина. То спира излъчването навън и предпазва частите на Perseverance от повреди.

По време на научната демонстрация MOXIE произведе около 5 грама кислород. Това количество би стигнало на един астронавт да диша около 10 минути. MOXIE е проектиран да генерира до 10 грама кислород на час – 20 минути дишане за един астронавт. Все пак устройството е прототип, чиято цел е да опита да произведе кислород. Опитът е успешен. Следващите устройства ще са по-добри и с по-голям капацитет. Освен това, учените трябваше да се уверят, че инструментът е оцелял след изстрелване от Земята, почти седем-месечно пътуване през дълбокия космос и кацане на Марс.

Устройство на MOXIE
Изображение: NASA

Експериментът за производство на кислород ще се извършва в три фази. Първата фаза ще провери и характеризира функцията на инструмента. Втората фаза ще работи с инструмента в различни атмосферни условия – през различно време от деня и в различни сезони. В третата фаза учените ще опитат нови режими на работа при различни температури.

Припомняме, че марсоходът Perseverance бе изстрелян на 30-ти юли 2020 г от станцията за космически сили Cape Canaveral във Флорида. Той кацна успешно на Марс на 18-ти февруари. Преди няколко дни хеликоптерът Ingenuity извърши първия в света автономен полет на Марс. По време на изстрелването, пътуването и кацането си, дронът Ingenuity бе прикрепен към долната част на корпуса на роувъра Perseverance.

Мисията „Mars 2020 Perseverance“ е част от проекта за колонизация на Луната и Марс. Той предвижда множество мисии до Луната, с цел подготовка и изпращане на живи изследователи на Червената планета.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg