Марсоходът Perseverance

Процесорът в Perseverance струва $200 хиляди

Процесорът в Perseverance струва $200 хиляди и може да бъде намерен в iMac от 90-те години. Това не спира света на астрофизиците да е все така екзалтиран след кацането на Perseverance на Марс и новините по темата продължават. Започнаха да излизат снимки, клипове и дори първите звуци от Марс .  Що за технология е тази , която прави работата на марсохода възможна? И как може подобни скромни спецификации да бъдат част от продукт с таква цена?! Ще разберете повече в статията по-долу:

Процесорът в Perseverance – PowerPC 750 или 233MHz марсианска мощ

Процесора в Perseverance - PowerPC 750. Източник: silirium.ru
Процесорът в Perseverance – PowerPC 750. Източник: silirium.ru

Спецификациите на процесора в Perseverance със сигурност не изглеждат впечатляващи: 1 ядро и 233MHz работна честота. Другите специфики, ако имате интерес да си направите собствен марсиански роувър, са 2GB флаш памет и 256MB RAM памет. Ако си намерите и старо копие на Doom, което да тръгне на тази машина сте готови за марсиански екшън!

Шегата настрана, точният модел на процесора е RAD750 – вариация, подсилена за устойчивост на радиация, която е изобилна на Марс поради липсата на луксове като атмосфера и озонов слой. Общата площ на процесора е 130 mm2  и се произвежда в две литогарфични вариации: 250 и 150 nm. Консумираната му мощност е 5W и издържа между 200,000 до 1,000,000 rad. За да се разбере силата му – 1000 rad са достатъчни, за да убият, който и да е човек!

PowerPC – това име може би ви е познато от някъде

“Bondi blue” iMac от 1998 г. Източник: apple
“Bondi blue” iMac от 1998 г. Източник: apple

Възможно е да Ви е познато, ако сте фенове на Apple. PowerPC беше името на архитектурата в устройствата на Apple, преди да преминат към Intel, за изчислителните си нужди. PowerPC 750 е чип, използван в оригиналния “Bondi blue” iMac от 1998 г. На борда на Perseverance има общо три такива чипа: един основен, един резервен и един за анализ на изображенията от камерите.

Интересен факт: същият чип бе използван и при Curiosity роувъра, както и при космическия телескоп Fermi, Lunar Reconnaissance орбитъра, космическия кораб Deep Impact, телескопа Kepler и други.

Ако искате да си поговорим за хардуер, технологии, космоса или други свързани теми, заповядайте във фейсбук групата ни – Технологичното общество на България!

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.