Хеликоптерът Ingenuity

Очакваме първия полет на хеликоптера Ingenuity на Марс

Броени дни остават до първия опит на човечеството да наблюдава полета на летателен апарат на друга планета. Ако всичко е наред при тестовете на хеликоптера Ingenuity, той трябва да излети от марсианския кратер Джезеро. Целта е да се издигне на 3 метра височина и да се задържи за 30 секунди.

Летенето на Марс е далеч по-трудно от това на Земята. Гравитацията на Червената планета е 3 пъти по-слаба от тази на Земята, а атмосферното налягане на повърхността е 100 пъти по-слабо от земното. При успешен опит, инженерите ще получат реални данни за полета на Марс, които ще бъдат сравнени със симулациите на Земята. НАСА ще направи първия  практически опит с дистанционна експлоатация на роторкрафт на Марс. Данните ще бъдат използвани за бъдещи мисии на Марс с хеликоптери от следващо поколение.

„Трудно е не само кацането на Марс, но издигането в атмосферата му. Летенето също е трудно.“,

заявява MiMi Aung, мениджърът на проекта Ingenuity.

Анатомия на полета на хеликоптера Ingenuity на Марс

Полетът ще бъде автономен и ще се управлява от системите за насочване, навигация и контрол на Ingenuity. Той няма да бъде навигиран от Земята, понеже радиосигналите ще пристигнат чак след 15 минути и 27 секунди. Толкова време  отнема преодоляването на разстоянието между Марс и Земята от 278 милиона километра.

Преди да излети, хеликоптерът ще повтори теста с въртене на перките, който е извършил преди три сола. Ако алгоритмите, изпълняващи системите за насочване, навигация и контрол отчетат резултатите от теста за приемливи, те ще включат инерционния измервателен блок. Това е електронно устройство, което измерва ориентацията и въртенето на превозното средство. Ще се задейства и инклинометъра за измерване на наклоните. След успешна проверка, хеликоптерът ще набере необходимите обороти на ротора, за да се издигне.

Около 12 секунди ще отнема завъртането на перките от 0 до 2573 оборота/минута. Според наземните изследвания, това са оптималните обороти за издигане. Ще последва още една промяна в оборотите на витлата и издигането ще може да започне. То би трябвало да продължи около 6 секунди до достигане на 3 метра височина. След това Ingenuity ще я поддържа, стоейки на едно място във въздуха за 30 секунди.

Целият опит на марсианския хеликоптер ще бъде заснет от камерите Navcam и Mastcam-Z нa Perseverance. Самият Ingenuity също ще прави снимки, докато е във въздуха.

Малко повече за хеликоптера и неговата мисия

Марсианският хеликоптер Ingnuity е съдаден от JPL за НАСА. От страна на НАСА проектът се ръководи от Dave Laveryр, а от страна на JPL – от MiMi Aung.

Летателният апарат пристигна на Марс заедно с марсохода Perseverance на 18 февруари тази година.  Мисията на НАСА излетя от Земята на 30-ти юли 2020г. Основните задачи са: да се търсят признаци на древен живот на Марс под формата на микроби, да се съберат проби от марсианския пясък и скална маса, да се проучи геологията и климата на Червената планета. Полетът на Ingenuity е част от мисия, която трябва да продължи 687 земни дни или една марсианска година.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg