AMD купува Xilinx за $35 милиарда

Технологичният гигант AMD купува Xilinx – компания, която е създала първите FPGA, програмируеми SoCs и също така първите ACAP чипове (нов специализиран ускорител за множество операции). Сделката е на стойност $35 милиарда и ще бъде изцяло в акции.

AMD купува Xilinx, но кои са Xilinx?

AMD купува Xilinx
Xilinx – лого. Източник: ebv

Xilinx бяха най-големият конкурент на Altera, която беше купена от Intel за $16.7 милиарда преди време. Идеята на Intel беше сдобиване с опит в производството и дизайна на FPGA чипове. За AMD Xilinx ще допринесе с опит и технологии в сферите на 5G комуникациите, центрове за данни, автомобилната индустрия, защита и индустриална авиация. От всички тези разнородни специализации най-важната засяга центровете за данни и сървърите.

Самата сделка

AMD Ryzen 9 3950X и Threadripper
Източник: amd.com

Есента на 2020 г. внесе неоспорима динамика в средите на технологиите и изчислителните чипове.

Що се отнася AMD-Xilinx сделката, всички собственици на дялове в Xilinx ще получат 1.7234 дяла от AMD акции за всеки Xilinx дял, който държат. Спрямо настоящата оценката на компаниите, това се равнява на около $143/дял за всяка акция. Притежалите на AMD акции ще бъдат в собственост на около 74% от компанията (след сливането). Останалите 26% са за собствениците на акции в Xilinx.

Изпълнителният директор на AMD – Lisa Su – ще заема същия пост и за двете компании. Настоящият изпълнителен директор на Xilinx – Victor Peng – ще се присъедини към AMD като Президент на компанията, отговорен за бизнеса и стратегията за развитие на Xilinx частта от AMD. Въпреки че AMD купува Xilinx, в резултат на сделката между компаниите, поне двама директори от Xilinx ще се присъединят към борда на AMD.

Последствията

Още от създаването на Zen, компанията е хвърлила око на сървърния пазар. Ъпгрейдите в тази сфера са времеемки, камо ли прехвърлянето към нови платформи. Също така сървърните среди не са известни със своята гъвкавост, поради нужда от максимално време онлайн – без прекъсвания, без непредвиденостти.

В последните години обаче Intel се затвърди като ненадежден партньор. Постоянни новини за хардуерни и архитектурни пропуски в сигурността, проблем с навременното производство и недостигане на поставени от компанията таргети са достатъчна причина големите им клиенти да започнат да обмислят алтернативи.

Появата на AMD EPYC чиповете допълнително наклони везните в полза на AMD, но изплуването от по-малко от 1% дял в сферата не може да стане за 1-2 години. Както казахме – сървърните среди са известни със своята консервативност и предпазливост. EPYC вече е повод за голям скок в пазарния дял на компанията в сървърните среди. Нека не се самозабравяме все пак – говорим за 10% пазарен дял. Да, огромен скок, но все пак AMD има още много за догонване.

Сделката с Xilinx е ключов аспект на усилията в покоряването на тези 90%. Присвояването на IP и умения се случват с най-голям размах точно с подобни сделки. Производствения опит, експертните умове и детайлното познание на пазара са фактори, които изискват много време за акумулиране. Купуването им е пряк път, от който AMD със сигурност има нужда, за да изпълни плановете си за следващите 3 до 5 години.

Очакваме още детайли и развитие по темата, тъй като все още не са подготвени регулаторните детайли. С подобрение от страна на всички собственици на акции, сделката се очаква да бъде приключена в края на идната година.

Чудите ли се какво да правите дотогава? Заповядайте в групата ни – Технологичното общество на България – да си побъбрим за технологии и да разменим съвети!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.