Ryzen с 3D V-cache в началото на 2022 г.

В миналата статия за технологията на AMD – 3D v-cache изговорихме няколко варианта за това, как технологията може да се сбъдне. Е, вече имаме официална информация, че можем да очакваме Ryzen с 3D V-cache в началото на 2022 г. Дали ще има повече от един модел и какви ще бъдат цените, а и какво значи това за индустрията през идната година…

Ryzen с 3D V-cache в AM4

AMD в Computex 2021 - 3d cache
AMD в Computex 2021 – 3d v-cache

В крайна сметка, най-горещият въпрос относно съвместимостта на тези нови Ryzen процесори с настоящи дънни платки е решен. Отново бе потвърдено в клипа горе, че първите процесори Ryzen с 3D V-cache ще бъдат съвместими с AM4 цокъла. В миналата статия описахме възможността тези процесори да са на пазара в края на тази или началото на идната година. Вече е официално: варианта за тази година отпада тотално. Можете съвсем спокойно да се утешите с нашите материали за Zen и Zen 2. Да, отивайте още сега. Ще ви изчакаме тук, няма проблем. Вземете колкото време Ви е нужно.

Както казахме и в миналата статия(сериозно, просто я прочетете), очаква се около 15% скок в производителността. Размерът на този скок е малко под очакванията към компанията за ново Ryzen ядро, но това не е ново ядро. Това е познатото Zen 3 ядро с повече кеш. В заглавния клип се опитаха да го представят като скок за ново поколение, но можем спокойно да го игнорираме, припознавайки изказването с ентусиазъм.

Още информация за AM5

AM5, кодово име Raphael

Платформата се очаква да дебютира с поколение процесори, които можем да очакваме след Ryzen с 3D V-cache процесорите. Тя ще включва в себе си функционалности като PCI-E 5.0 и DDR5. Това е важно да се отбележи, защото имаше спекулации относно това дали, кога и какво ще бъде част от предстоящата платформа. Все още не е ясно дали и двата нови стандарта ще бъдат имплементирани още с първото поколение съвместими процесори. Не е ясно и дали всички чипсетове, които се очакват ще ги включват в себе си. Вече имаме прецедент от AMD за постепенна имплементация на функционалности в различни чипсетове или изданията им. Още нещо, което беше потвърдено – охладителите за новия цокъл ще бъдат съвместими с охладителите от AM4. От своя страна АМ4 платформата беше запазила същата съвместимост със стари платформи.

Oще информация от „рождения ден“ на Zen

Източник: amd

Информацията беше оскъдна и смутолевена – лоши знаци. Най-общо казано, стана ясно, че AMD ще продължи да залага на Zen, независимо какво прави конкуренцията. В интервюто с Джон Тейлър и Робърт Халок се спомена, че компанията разглежда опциите за смесване на ядра, но нищо повече по темата. Очевидно беше, че AMD имат готовност да реагират при нужда, но това не е поведение характерно за пазарните лидери. Това е наследство от „стария“ манталитет на AMD.

Допълнително се говореше за това как компанията смята да адресира енергийната ефикасност на чиповете си и разработка на ИИ алгоритми. Първата им цел ще бъде създаването на множество профили във фърмуеъра за по-фин контрол на енергийната консумация. Това е сравнително добър подход, защото интеграцията във фърмуеъра означава, че разработката зависи само от тях, както и имплементацията за крайния потребител.

Отвъд това, в разговора за смесване на ядра се спомена и за разработка на ускорители с фиксирани функции (УФФ). За съжаление се загатна, че в краткосрочен план става дума за потискане на страничен шум по време на телеконференции или видеоразговори, например. Робърт Халок побърза да поясни, че увеличаването на производителността чрез УФФ е ключова част от плановете на AMD за в бъдеще, т.е. можем да очакваме и още имплементации за още производителност, използвайки ИИ. В бъдеще.

Накратко, споменатите иновации не бяха нито вълнуващи, нито пък изхождаха от позиция на сила. Ето защо е важно да изговорим и…

Общата картина

Intel и AMD срещу Nvidia

Общата картина е изключително притеснителна, ако сте фенове на AMD. Очевидно е имало възможност първите процесори Ryzen с 3D V-cache да се появят на пазара още тази година, но това няма да се случи. Очакваме ги през 2022 г., а това значи, че по време на празничния сезон няма да има нови предложения от AMD. В контраст, Alder Lake има реалната възможност да се появи на пазара в този ключов момент и има реална опасност гласът на AMD да не се чуе изобщо. Очаква се Alder Lake да поддържа както DDR5, така и PCI-E 5.0. AM4 няма такива възможности, което означава, че AMD ще започнат 2022 г. с догонване и откъм функционалности. Най-лошото време за почивка е, когато си бил около 10 години назад и едва за няколко месеца си успял да догониш конкуренцията.

Новият имидж на компанията изобщо не може да й позволи подобно поведение. Zen 3 едва поведе и то без никакви вдъхновяващи иновации. 3D V-cache е по-трудна за разбиране концепция, в сравнение с тази на Alder Lake. В ума на обикновения потребител, Intel все още са синоним на „процесор“, а AMD буквално е „нов играч“. Да, това не е вярно за повечето читатели на technology.bg, но много хора, които дори не помислят да си сглобят машините сами, не разбират, че AMD e продуктов лидер. Това е така, защото Intel са пазарен лидер, т.е. вече са в умовете на хората.

В същите умове на същите хора, концепцията за кеш памет или 3D стакинг е просто шум. Това е вярно, особено в сравнение с лесната алтернатива от пазарния лидер, а именно – по-голям брой ядра. Alder Lake има предпоставката да доминира пазара на всички нива. Конкуренцията му ще дойде месеци по-късно, в по-лош сезон, след като хората са се охарчили вече по празниците и с по-трудно за разбиране предимство, и не на последно място – ще поддържа стандарти, които конкуренцията няма да имплементира до по-следващото поколение.

Имайки всичко това предвид, нека ви попитаме: смятате ли изобщо да чакате Zen 4, ако Alder Lake се появи на пазара още тази година? Пишете ни тук или още по-добре, заповядайте в нашата фейсбук група!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.