8K HEVC encoding в реално време за олимпийските игри в Токио 2020г.

8K HEVC encoding в реално време с новите EPYC процесори

Ако все още не сте запознати – AMD EPYC са сървърните процесори на AMD. Тази година те вече имат 7-нанометрови Zen 2 ядра и са първи на пазара с поддръжка на PCI-E 4.0. Ако това не Ви стига като представяне, нека споменем, че това второ поколение EPYC постави 80 световни рекорда още с появата си на пазара. Вече е факт и първият 8K HEVC encoding в реално време и короната отново е тяхна! Това отваря много врати за услуги като nVidia Shield TV и Google Stadia, но също така е първата стъпка към нуждата от още по-бърз интернет. В същото време Beamr и AMD претендират за възможности за 8K поток при отразяването на Олимпийските игри през 2020 г., така че четете надолу, за да видите значението на високата резолюция в бъдещето.

8K HEVC encoding – какво толкова?

Снимка на AMD EPYC в статия за 8K HEVC encoding
AMD EPYC. Източник: AMD.com

Мина повече от месец, откакто новите EPYC чипове се появиха на пазара, разтърсвайки цялата индустрия из основи, но все още научаваме новости около възможностите им. Като за начало нека обясним защо самият чип е специален. Това е абсолютно първият 64-ядрен чип за един-единствен неспециализан цокъл. Говорим за 64 ядра и 128 нишки в един цокъл!

Beamr Imaging твърдят, че са успели да постигнат първия в света 8K HEVC encoding в реално време и то със 79 кадъра в секунда… и с 10-битово HDR качество! 8K е резолюция 4 пъти по-висока от 4K и 16 пъти по-висока от FHD и предлага изцяло ново преживяване с 22.2 съраунд аудио (общо 24 канала!), ексклузивно за Super Hi-Vision (8K TV).

HEVC (High Efficiency Video Coding) е добре познатият ви H.265. Характеризира се с до 50% по-висока компресия, в сравнение с H.264, запазвайки същото качество. В този смисъл използваното съдържание от Beamr представлява crème de la crème в света на висококачествената видеокомпресия и новият EPYC 7742, изглежда, има добър апетит за него.

Имат ли значение подобни резолюции?

Имат, разбира се! Panasonic, Sony и други големи производители се подготвят да пуснат огромни 8K телевизори на масовия пазар. Целта им е да имат готови продукти преди 2020 г. А, и нека не забравяме, че опити за 8K поток не са новост. Япония направи подобни тестове в началото на 2016 г. в подготовка за Олимпийските игри в Рио, така че има и прецедент за търсене.

С все по-широкото навлизане на 4K екраните, статутът им като решение за професионалисти/ентусиасти вече принадлежи на 8K мониторите. 4K лайв телевизията се налага (макар и бавно) и не бихме се учудили, ако съвсем скоро стане и приета норма. 8K обаче отваря врати за още по-сериозно качество, което значи и още по-голямо натоварване върху всичкия замесен хардуер.

Освен всичко останало говорим и за 64-ядрен процесор. Сам по себе си процесорът изисква известно нагаждане от страна на индустрията. Основната причина за това е, че за пълноценната му работа е нужен огромен паралелизъм в начина на изпълнение на софтуера. Благодарение на AMD броят на ядрата на цокъл започна отново да расте и това е само първият сериозен пример, че индустрията е напълно подготвена да се адаптира към подобни цифри. А заявката на Beamr и AMD за отразяване на следващите олимпийски игри през 2020 г. е допълнително доказателство за посокота на развитие.

Имайки предвид, че цената на подобен телевизор e хиляди долари, бихте ли си купили подобен, ако имате такава възможност? Споделете в коментарите тук или в Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.