Adobe придобива Figma

Adobe придобива Figma в сделка на стойност 20 милиарда долара

Adobe обяви, че придобива Figma, популярна платформа за дизайн, за около 20 милиарда долара в брой и акции. След като рано в четвъртък се появиха слухове за потенциално придобиване, Adobe го обяви официално в прессъобщение скоро след това. Това е голяма новина в света на дизайна и разработката, особено след като Figma се конкурира силно с XD продуктите на Adobe през последните години.

„Заедно Adobe и Figma ще преосмислят бъдещето на креативността и продуктивността, ще ускорят креативността в мрежата, ще усъвършенстват продуктовия дизайн и ще вдъхновят глобалните общности от творци, дизайнери и разработчици“, твърди Adobe. „Комбинираната компания ще има огромна, бързо развиваща се пазарна възможност и способности да генерира значителна стойност за клиентите, акционерите и индустрията.“

Повече за Figma

Figma е основана преди 10 години от Дилън Фийлд и Евън Уолъс и платформата за съвместен дизайн се превърна в ключова за много бизнеси през последните години. Хиляди дизайнери и разработчици в Microsoft разчитат на Figma всеки ден, за да създават Office, Windows и други продукти. Figma се използва толкова много в Microsoft, че тества връзката на компанията с Adobe, тясно партньорство, което сега ще се сближава.

Figma е свързана изцяло с мрежата, което е нещо, с което Adobe и други конкуренти се борят да се конкурират. Сега Adobe планира да комбинира собствената си общност с Figma и е вероятно това да включва обединяване на продукти и услуги на Figma в Adobe Creative Suite в някакъв момент в бъдещето.

Adobe придобива Figma
Източник: Figma

Дотогава Figma засега ще остане недокосната. „Планираме да продължим да управляваме Figma по начина, по който винаги сме управлявали – продължавайки да правим това, което вярваме, че е най-добро за нашата общност, нашата култура и нашия бизнес“, обяснява Дилън Фийлд, съосновател и главен изпълнителен директор на Figma. „Adobe е дълбоко ангажирана с това Figma да работи автономно.“ Фийлд ще продължи да служи като главен изпълнителен директор и ще докладва на президента на Adobe Дейвид Уадхвани.

Figma също така иска да използва опита на Adobe в 3D, видео, вектор, изображения и шрифтове, за да подобри значително дизайна на продукта в мрежата. Фийлд казва, че комбинираната компания ще изгради „нови инструменти и пространства, за да даде възможност на клиентите да проектират продукти по-бързо и по-лесно“.

Adobe все още не е описала дългосрочната си визия или планове, но компанията провежда конферентен разговор с инвеститори в 7 сутринта тихоокеанско време, така че може да получим по-добра представа за плановете на Adobe по-късно днес.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.