VMware

Broadcom планира да закупи софтуерната компания VMware за 50 милиарда долара

Скоро може да има абсолютна мега сделка в света на производителите на чипове. Според Handelsblatt калифорнийската група за полупроводници Broadcom в момента се готви да закупи американската софтуерна компания VMware.

В момента компанията се оценява на пазара на около 40 милиарда долара. Според Financial Times покупната цена може да бъде дори над 50 милиарда долара. Придобиването има за цел да даде на Broadcom възможност да се трансформира в диверсифицирана технологична компания.

Broadcom иска да разшири софтуерното си подразделение

Хок Тан, главен изпълнителен директор на Broadcom, има за цел да изгради една от най-големите и диверсифицирани компании в индустрията на чиповете. Тази стратегия в момента се фокусира основно върху софтуера. Групата купи CA Technologies през 2018 г. и само година по-късно бизнеса за корпоративна сигурност на Symantec. Сегашната сделка обаче все още не е сключена и двете страни в момента не я коментират.

Broadcom произвежда широка гама от електронни продукти, вариращи от чипове в iPhone до индустриално оборудване. Въпреки това, центровете за данни вече се превърнаха във важен източник на растеж за компанията. Придобиването на VMware ще даде възможност на Broadcom да се възползва по-добре от този пазар. VMware съществува от 1998 г. Компанията изобрети софтуер за виртуализация: той консолидира приложения и работни натоварвания върху малък брой сървъри, като използва всеки сървър за повече от една програма.

VMware сменя собственика няколко пъти в своята история. През 2004 г. групата за технологии за съхранение EMC пое компанията. След това EMC продаде част от акциите си в IPO на VMware три години по-късно. Компанията отиде при Dell през 2016 г. и беше отделена от новия собственик миналата година. И сега VMware може да стане част от Broadcom.

Български принос

VMware назначи българина Венцислав Почекански за вицепрезидент по изследвания и разработки. Той също така ще оглави клона за киберсигурност на компанията. Почекански е вторият българин, който заема високопоставена лидерска позиция във VMware след Диана Стефанова, която е вицепрезидент „Стратегии за регионално развитие“ във VMware.

„Киберсигурността е много динамична област, в която непрекъснато се появяват нови предизвикателства и се открива ново поле на иновации. Екипът ни се разраства в световен мащаб и тази година само в България се стремим да привлечем над 50 инженери“, каза Почекански в официално изявление.

Ако желаете да коментираме материала, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.