NVIDIA и Arm

NVIDIA и Arm се обединяват след сделка за 40 млрд. долара

NVIDIA и Arm се готвят да диктуват бъдещето на изкуствения интелект

NVIDIA и SoftBank Group Corp. (SBG) обявиха окончателно споразумение, съгласно което NVIDIA ще придобие Arm Limited от SBG и SoftBank Vision Fund (заедно „SoftBank“) срещу 40 милиарда долара. Очаква се транзакцията да бъде извършена незабавно.

Комбинацията обединява водещата AI изчислителна платформа на NVIDIA с огромната екосистема на Arm, за да създаде мега компютърна компания – основен фактор в ерата на изкуствения интелект.

„AI е най-мощната технологична сила на нашето време и стартира нова компютърна вълна“,

коментира Jensen Huang, основател и главен изпълнителен директор на NVIDIA.

Според него, в следващите години трилиони компютри с AI ще създадат нов интернет на нещата, който е хиляди пъти по-голям от днешния интернет на хората. Обединението ще създаде компания, страхотно позиционирана за ерата на AI.

„Саймън Сегърс и неговият екип в Arm създадоха изключителна компания, която допринася за почти всеки технологичен пазар в света. Обединявайки възможностите за изчисляване на изкуствения интелект на NVIDIA с обширната екосистема на процесора на Arm, ние можем да подобрим изчисленията от облака, смартфоните, персоналните компютри, самоуправляващите се автомобили и роботиката, до ръба на IoT и да разширим AI изчисляването до всеки ъгъл на земното кълбо“,

допълва Huang.

Arm Cambridge – технологичен център от световна класа.

За екосистемата на Arm, обединението ще подсили капацитета за научноизследователска и развойна дейност на Arm и ще разшири нейното IP портфолио с водещата в света GPU и AI технология на NVIDIA.

Седалището на Arm ще остане в Кеймбридж. То ще бъде разширено. Ще бъде изградена изследователска база за изкуствен интелект от световна класа, подкрепяща разработки в здравеопазването, науките за живота, роботиката, самоуправляващите се автомобили и други области. За да привлече изследователи и учени от Обединеното кралство и от цял ​​свят за извършване на новаторска работа, NVIDIA ще изгради най-модерния AI суперкомпютър, задвижван от Arm CPU. Arm Cambridge ще бъде технологичен център от световна класа.

„NVIDIA е идеалният партньор за Arm“,

заяви Masayoshi Son, председател и главен изпълнителен директор на SBG.

„Откакто придобихме Arm, ние спазихме ангажиментите си и инвестирахме много в хора, технологии и научноизследователска и развойна дейност, като по този начин разширихме бизнеса в нови области с висок потенциал за растеж.“

Обединяването на силите като световен лидер в технологичните иновации създава нови и вълнуващи възможности за Arm. Това е завладяваща комбинация, която проектира Arm, Cambridge и Великобритания в челните редици на някои от най-вълнуващите технологични иновации на нашето време и затова SoftBank е развълнувана да инвестира в дългосрочния успех на Arm като основен акционер в NVIDIA.

„NVIDIA и Arm споделят визия и страст,

че повсеместните, енергийно ефективни изчисления ще помогнат за решаването на най-належащите проблеми в света от изменението на климата до здравеопазването, от земеделието до образованието“,

обясни Simon Segars, главен изпълнителен директор на Arm.

„Изпълнението на тази визия изисква нови подходи към хардуера и софтуера и дългосрочен ангажимент за научноизследователска и развойна дейност.“

Чрез обединяването на техническите силни страни на двете компании ще се ускори общият им напредък. Така заедно ще създадат нови решения, които ще дадат възможност за глобална екосистема на иноваторите.

„Моят мениджърски екип и аз сме развълнувани да се присъединим към NVIDIA, за да можем да напишем тази следваща глава заедно“,

допълва Segars.

Ангажимент към Arm и Великобритания

Като част от NVIDIA, Arm ще продължи да работи с модела си с отворено лицензиране, като същевременно поддържа глобалния неутралитет на клиентите, който е основополагащ за успеха му със 180 милиарда чипа, доставени до момента от лицензополучателите. Партньорите на Arm също ще се възползват от предложенията на двете компании, включително многобройните иновации на NVIDIA.

SoftBank и Arm са изцяло ангажирани да изпълнят ангажиментите, поети от SoftBank при придобиването на Arm през 2016 г., които трябва да приключат през септември 2021 г. След приключване на сделката, NVIDIA възнамерява да запази името и силната идентичност на марката на Arm и да разшири базата им в Кеймбридж. Интелектуалната собственост на Arm ще остане регистрирана в Обединеното кралство.

NVIDIA ще надгражда присъствието на R&D на Arm в Обединеното кралство, създавайки нов глобален център за върхови постижения в изследванията на AI в кампуса на Arm’s Cambridge. NVIDIA ще инвестира в най-съвременния AI суперкомпютър, задвижван от Arm, съоръжения за обучение на разработчици и стартиращ инкубатор, който ще привлече изследователски талант от световна класа и ще създаде платформа за иновации и индустриални партньорства в области като здравеопазването , роботика и самоуправляващи се автомобили.

Допълнителни подробности за транзакцията

Съгласно условията на сделката, одобрена от бордовете на директорите на SBG , NVIDIA и Arm, NVIDIA ще плати на SoftBank общо 21,5 милиарда щатски долара в обикновени акции на NVIDIA и 12 милиарда долара в брой, което включва 2 милиарда долара, платими при подписването . Броят на акциите на NVIDIA, които ще бъдат емитирани при приключване, е 44,3 милиона, определен като се използва средната цена на затваряне на обикновените акции на NVIDIA за последните 30 търговски дни. Освен това SoftBank може да получи до 5 милиарда щатски долара в брой или обикновени акции в рамките на печалба, при условие че Arm изпълни конкретни цели за финансови резултати.

NVIDIA също ще отпусне капитал от 1,5 милиарда долара на служителите на Arm.

NVIDIA възнамерява да финансира паричната част от транзакцията с пари в баланс. Транзакцията не включва Arm’s IoT Services Group.

Предложената транзакция е предмет на обичайни условия за приключване, включително получаване на регулаторни одобрения за Обединеното кралство, Китай, Европейския съюз и Съединените щати. Очаква се приключването на сделката да се осъществи след около 18 месеца.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg