Сделката за Twitter

Twitter споделя подробности за сделката с Илон Мъск

Подаването на документите във вторник предостави по-задълбочен поглед върху условията за продажба на Twitter, включително такса за разпадане, в случай че сделката пропадне.

Ако сделката за 44 милиарда долара между Илон Мъск и Twitter се разпадне, всяка от страните може да се наложи да плати на другата 1 милиард долара, според подадените във вторник документи.

Покупката на Twitter

Най-богатият човек в света Илон Мъск сключи сделка в понеделник, да закупи компанията за социални медии Twitter за $54,20 на акция. Г-н Мъск, който също ръководи компанията за електрически автомобили Tesla и производителя на ракети SpaceX, заяви че планира да направи Twitter частен и иска да подобри продукта като насърчава свободата на словото в платформата.

Сделката за Twitter

Сделката най-вероятно няма да бъде приключена за още три до шест месеца, съобщи Twitter на служителите си в понеделник. Според документацията от вторник, социалната медия ще трябва да плати наказателна такса на Илон Мъск при определени обстоятелства ако сделката се провали. Това би включвало подписване на сделка с друга компания с по-добра оферта. Г-н Мъск, от своя страна, ще трябва да плати ако не може да осигури финансиране.

Twitter отказа коментар по темата, а Илон Мъск не отговори веднага на искането за коментар.

Финансирането

Финансирането на г-н Мъск изиграва ключова роля в сделката. Първоначално изглеждаше, че не е имал финансиране за офертата си, но миналата седмица той разкри, че има ангажименти за заеми от различни банки. Илон Мъск плаща с 13 милиарда долара банкови заеми, плюс още 12,5 милиарда долара заеми срещу акциите му в Tesla. Той е обещал още 21 милиарда долара в брой, въпреки че не е посочил източника на тези пари.

Изискването от купувача да се съгласи на такса ако финансирането се разпадне не е нетипично, казаха юристи. Таксата е приблизително 2,5 процента от сделката.

„Всъщност това е нищо повече от стандартно споразумение за сливане“, каза Стивън Давидоф Соломон, професор в Юридическия факултет на Калифорнийския университет в Бъркли.

Сделката за Twitter

В документацията се казва още, че ако сделката не бъде приключена до 24 октомври, и двете страни могат да се оттеглят. Ако транзакцията все още чака одобрение от регулаторите по това време, г-н Мъск и Twitter ще имат още шест месеца, за да я приключат.

Американските регулатори може да решат да проучат покупката на Twitter, но е малко вероятно да я блокират, тъй като това не е пример за компания, която купува конкурент, казаха бивши антитръстови служители.

Европейските служители заявиха във вторник, че Twitter ще трябва да спазва новия Закон за Цифровите Услуги. Знаковият закон, който вероятно ще влезе в сила следващата година, изисква компаниите за социални медии да контролират своите платформи по-агресивно, за да се борят с дезинформацията и да ограничават определени онлайн реклами.

Какво мислят републиканците?

В Туитър консерваторите празнуват, а прогресивните скърбят относно собствеността на Мъск върху Туитър.

Когато Илон Мъск постигна сделка за закупуване на Twitter в понеделник, той обеща да върне свободата на словото и дебата на платформата, заявявайки, че това е „основата на една функционираща демокрация“.

Дали една по-малко модерирана социална мрежа ще бъде нещо добро или лошо, се превърна в основна тема на дебат в самия Twitter сред влиятелни лица и политици от целия политически спектър.

Вдясно сделката беше широко празнувана. Много изявени консерватори побързаха да туитнат, че собствеността на г-н Мъск предвещава нова ера на свободата на словото, където теми, които преди са били модерирани, сега могат да бъдат излъчени открито.

Няколко членове на крайната десница започнаха да тестват границите на по-малко регулираната платформа. Туитваха се критики към транссексуалната общност, съмнения в ефективността на маските и твърдения, че резултатите от изборите през 2020 г. са нагласени – все теми, които са били модерирани чрез етикетиране или премахване за фалшивите информация или спиране на акаунтите, които я разпространяват.

Майкъл Ноулс, консервативен подкастър, повтори в понеделник фалшивото твърдение, че „президентските избори през 2020 г. очевидно са били нагласени“ като получи повече от 70 000 харесвания. Представителят Анди Бар, републиканец от Кентъки, каза че историите за „лаптопът на Хънтър Байдън и доказателствата, че COVID произхожда от лабораторията в Ухан“ вече не могат да бъдат цензурирани.

А Марджъри Тейлър Грийн, републиканка от Джорджия, известна с прокарването на конспиративни теории, поиска няколко забранени акаунта – включително тези на бившия президент Доналд Дж. Тръмп, конспиративния подкастър Алекс Джоунс и дори нейния личен акаунт – да бъдат повторно активирани.

Нейните настроения бяха отразени от платформата сред членовете на крайната десница, на които е било забранено участие в Twitter след нарушения в използването на платформата. Майкъл Т. Флин, бившият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, който е свързван с конспиративната организация QAnon, публикува повторно съобщение в акаунта си в Telegram, в което се предполага, че Twitter може да се използва за набиране или „събуждане“ на други за тяхната кауза.

Сделката за Twitter

Какво мислят демократите?

Голяма част от разговорите сред левицата беше фокусирана върху това как сделката илюстрира огромната сила на милиардерите.

„Нещо дълбоко не е наред в тази страна, когато един човек може да купи компания за социални медии по прищявка за 44 милиарда долара, докато други трябва да пропускат хранене, за да нахранят децата си“, каза представителят Дейвид Сицилин, демократ от Роуд Айлънд, който подкрепя антитръстовите реформи. Сенаторът Елизабет Уорън от Масачузетс каза, че покупката на г-н Мъск е знак, че Съединените щати се нуждаят от въвеждане на данък върху богатството.

Сенатор Рон Уайдън, демократ от Орегон, заяви че „защитата на поверителността на американците трябва да бъде условие за всяка продажба“. Бивши антитръстови служители заявиха, че регулаторите ще трябва да разгледат внимателно сделката, но може да се затрудняват да намерят причина да я блокират, тъй като Twitter не се конкурира с другите големи холдинги на г-н Мъск.

Плановете на Мъск за неговата визия за Twitter все още са загадка

Илон Мъск успя да убеди Twitter да приеме предложението му за поглъщане. Сделката би означавала, че най-богатият човек в света, който управлява най-ценната автомобилна компания, е и собственик на една от най-влиятелните социални мрежи.

Но макар сега да знаем, че Twitter вероятно се сдоби с нов собственик, остават много въпроси за това какво ще се случи след това.

Илон Мъск каза в изявление, че иска да премахне спамърите и да насърчи свободата на словото. Той ще има повече свобода на действие да действа извън блясъка на публичните акционери, но цялостната му стратегия все още не е ясна.

A какво мислите вие? Дългосрочна надежда за свобода на словото или случайна прищевка на човек, който е с несметни богатства? Споделете мнението си в коментар или заповядайте в официалната Фейсбук група на Technology.bg, за да обсъдим темата.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.