човешкото тяло

Учени: Над половината от човешкото тяло не е човешко – 1 част

Повече от половината от човешкото тяло не е човешко, твърдят учените. Аргументът: човешките клетки съставляват само 43% от общия брой на клетките в организма. Останалите са просто „микроскопични колонизатори“.

Разбирането на тази скрита половина от нас – нашата микробиология – бързо трансформира разбирането на болестите – като започнем от алергиите и стигнем до болестта на Паркинсон. Тази нова информация задава и друг въпрос: какво означава да бъдеш човек? И в резултат на това води до модерни, иновативни лечения.

„Те са от съществено значение за вашето здраве“, казва професор Рут Лей, директор на отдела по микробиология в Института „Макс Планк“. И добавя: „Тялото ви не е само ваше“.

Независимо колко добре се измивате, почти всяко кътче на тялото ви е покрито с микроскопични същества. Това включва бактерии, вируси, гъбички и други. Най-голямата концентрация на този микроскопичен живот е в дебрите на нашата храносмилателна система.

Професор Роб Найт от Калифорнийския университет в Сан Диего заяви пред Би Би Си: „Вие сте повече микроби, отколкото човеци“.

Но генетично ние сме още по-колоритни

Човешкият геном – пълният набор от генетични инструкции за човешко същество – се състои от 20 000 елемента, наречени гени. Но добавете към това всички микроби и цифрата ще достигне между 2 и 20 милиона микробни гени.

Професор Саркис Мазманиан, микробиолог от Caltech, твърди: „Ние нямаме само един геном. Това, което ни прави човеци, според мен е комбинацията от нашето собствено ДНК, плюс ДНК на чревните ни микроби“.

Би било наивно да мислим, че носим толкова много микробни материали със себе си, без да взаимодействаме с тях или да има някакъв ефект върху човешкото тяло. Науката бързо научава за ролята, която микробиомът играе в храносмилането, регулирането на имунната система, предпазването от болести и производството на жизненоважни витамини.

Професор Найт казва: „Намираме начини, по които тези малки същества напълно трансформират здравето. И то така, както никога не сме си представяли до този момент.“

Очаквайте втората част на статията следващата седмица на Technology.bg!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.