чиста енергия

Учени от БАН разработват нови методи за използване и съхранение на чиста енергия

Националната научна програма „Нисковъглеродна и чиста енергия за транспорта и бита“ (Е+) беше представена в зала “Проф. Марин Дринов” на Българската академия на науката. Програмата е финансирана от Министерството на образованието и науката и ще се изпълнява в продължение на три години, обяви ръководителят й Константин Хаджииванов.

Той допълни, че е включен научно-изследователският потенциал на седем университета и осем института на БАН, осигурявайки условия за интегрирано провеждане на научно-изследователски и научно-приложни и демонстрационни дейности за развитие и въвеждане на нови технологии, свързани с възобновяемата енергия и декарбонизиране на икономиката. Общините Русе, Варна, Бургас, Благоевград и Столична община са поканени като асоциирани партньори на научните организации.

Стремеж

Националната програма обхваща три основни компонента: Съхранение и преобразуване на възобновяема енергия (ръководител проф. Евелина Славчева), Електрически превозни средства и водородна мобилност (ръководител проф. Дария Владикова) и Ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид (ръководител доц. Димитър Панайотов).

Предвижда се научните разработки на иновативни методи в използването и съхранението на чистата енергия да намерят приложение в демонстрационни проекти. Като например изграждане на автономно енергийно захранване на еднофамилна жилищна сграда и тролейбус с хибриден удължител на пробега на „батерия – горивна клетка“.

След приключване на научната работа по програмата, с подкрепата на асоциираните партньори, научните разработки ще намерят практическо приложение. Отличителен елемент на националната програма е изготвянето на аналитични доклади. Те ще бъдат изпратени до ресорните министерства.

По време на представянето доц. Елисавета Пенева от СУ „Св. Климент Охридски” изнесе лекция на тема „Глобалното затопляне и климатичните промени – мерки за смекчаване“. На събитието присъстваха още зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, проф. Иван Димов и проф. Костадин Костадинов от Министерството на образованието и науката, ректори, представители на ръководството и на институтите на Българската академия на науките.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.