Интернет на нещата

Разходите за Интернет на нещата ще достигнат 11,2 млрд. долара в Централна и Източна Европа

Експертите вещаят разходите за Интернет на нещата (IoT) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да достигнат 11,2 млрд. долара. Тази прогноза вероятно ще се сбъдне още през 2018 година. Това би представлявало внушителния ръст от 15,5% спрямо 2017 година, сочат данните на международната компания за анализи IDC.

Информацията показва още, че три сектора ще инвестират най-много в IoT. Това са производството (2,2 млрд. долара), транспортът (1,6 млрд. долара) и комуналните услуги (1,2 млрд. долара). Важен и не особено изненадващ факт е, че се очаква и сериозен ръст на пазара на Интернет на нещата при потребителите. Той ще достигне приходи в размер на 1,2 млрд. долара, като най-голямо внимание ще се обръща на „умните“ устройства, сигурността, автоматизацията и роботизацията в домовете.

Все по-осезаемо

Факт е, че IoT заема все по-сериозно място в нашия живот. И ако допреди няколко години се изненадвахме от пристигането на „умните“ телефони, то сега почти всичко около нас е „умно“ – къщата, офисът, колата, градът ни. Ето защо и все повече компании от най-различни сектори – от информационни технологии до здравеопазване и земеделие, инвестират в тази технология.

Новината за очакваните разходи е по повод IoT Adventure Forum 2018 на 15 май в „Новотел София“, който Международната академия за обучение по киберразследвания организира. Събитието ще събере на едно място лектори от водещи компании в шест тематични панела. Планирани са още семинари и изложение, покриващи всички аспекти на екосистемата Интернет на нещата. Тогава ще бъдат обявени и награди за най-добрите проекти, решения и компании в областта.

Конкурсът е отворен за кандидатури до 30 април 2018 г., 18:00 ч.

Международната академия за обучение по киберразследвания е сдружение с нестопанска цел. То беше създадено през 2009 година от водещи експерти в борбата с киберпрестъпленията. Целта на Академията е да повиши квалификацията на кадрите, работещи в сферата на противодействието на киберпрестъпността, и да повиши информираността на обществото за съществуващите заплахи. Това се случва чрез организиране на множество конференции, форуми, срещи, беседи с различни групи и консултации при възникнали проблеми със сигурността.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.