Разкриха мистерията на Йети

Учени разкриха мистерията на Йети

Мистериозното същество Йети е част от фолклора и митологията на Тибетското плато и Хималаите. Хората, живеещи в тези райони, описват Йети като маймуноподобно снежно същество, по-високо от човек.

Какво представлява създанието Йети?

Разбира се, подобни предания са особено интересни за учените и някак нормално, доскоро те не успяваха да направят биологична идентификация на създанието. Неотдавна доклад на изследователи е бил публикуван в Сборник Б на Кралското общество. Според него Йети е… мечка. Интернационален изследователски екип, ръководен от д-р Шарлот Линдквист от Университета в Бъфало, Ню Йорк, докладва за нови анализи. Образците, обект на анализите, са 24 на брой. Те са събрани от полета и музеи и включват косми, кости, кожни и фекални проби. Пробите са взети от мечки и оприличени като Йети същества в района на Тибетското плато и Хималаите. От деветте проби, събрани от Йети, се оказва, че 8 принадлежат на мечки, родени в района.

Как са стигнали до тези изводи?

Учените, участници в това изследване, са използвали набор от генетични елементи, наречени митохондрии, с помощта на които са успели да характеризират генетичната информация на животното. По-голямата част от генетичната информация в клетката се съхранява в ДНК, която е част от клетъчното ядро. Всички клетки на ядрото имат своя малка кръгова ДНК, която обаче се намира извън това ядро, в рамките на други цитоплазмени органели, наречени митохондрии. Тези копия на ДНК се наричат митохондриална ДНК. На потомството се прехвърля единствено майчиното ДНК, което се намира вътре в клетъчното ядро. Следователно митохондриалното ДНК не се прехвърля на потомството. Нещо повече – то служи за маркер на родословието.

Въз основа на увеличени локуси (точно определени местоположения на хромозомите) и на пълни митогеноми (митохондриалните ДНК), учените реконструират майчините филогени (еволюционните връзки и отношения между групи организми). Целта им е да задълбочат познанията си за филогенетичните взаимоотношения и еволюционната история на хималайските и тибетските мечки. Изследователите са успели да определят афинитетите на всички предполагаеми проби на Йети в своята научна работа.

В Хималаите със спрей против мечки

От тук нататък, когато отидете в Хималаите, няма да се притеснявате, че ще срещнете Снежния човек. Ако срещнете животно, подобно на Голямата стъпка, дано носите лютив спрей против мечки.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg