Стареенето е обратимо

Стареенето е обратимо! Учени подмладяват мишки и човешки клетки

Ново изследване показва, че е възможно стареенето да се забави и дори да се обърне

Опитите са направени с мишки, на които учените са премахнали промените в генната активност. Това са същите генни промени, които се случват след няколко десетки години живот при хората.

Чрез генна манипулация, която връща старите клетки в ембрионално състояние, учените от Института по биология в Салк са успели да предотвратят стареенето на мишки и дори на човешки клетки в инвитро. Нещо повече. Изследователите са успели да ги подмладят. Животът на мишките, които стареят много бързо, е бил удължен. Успешно са излекувани контузии на мишки на средна възраст. Резултатите са публикувани в четвъртък в Cell.

Каква е връзката между старостта и генетичните промени

Остаряването е процес на епигенетични промени – такива, които повишават или понижават активността на гените. С напредването на възрастта регулатори на различни дейности се добавят или премахват от гените. При човека тези промени се свързват с тютюнопушенето, замърсяването на околната среда и др. С тяхното натрупване мускулите ни отслабват, умовете ни се забавят и ставаме по-уязвими към болести.

Новото изследване предлага възможност за обръщане на поне някои от тези процеси. Изследователите смятат, че могат да стигнат и до момент, в който да го приложат върху живи хора. „Стареенето е нещо пластично, което можем да манипулираме“, казва Juan Carlos Izpisua Belmonte, старши автор на проучването и експерт в генната експерсия на Салк. В своята разработка Белмонте и колегите му са подмладили клетки, като са им включили за кратко четири гена, които имат свойството да връщат възрастни клети в ембрионално състояние.

Учените активират четирите гена ,известни като „фактори на Яманака“, в живи мишки

При опита са излекувани увредени панкреас и мускули на мишка на средна възраст. Биолозите успяват да удължат с 30% живота на гризач, който е страдал от генетична мутация, отговорна за синдрома на Хътчинсън-Гилфорд, който причинява бързо стареене при деца.

Тъй като факторите на Яманака обръщат промените, направени в генните регулатори, някои учени гледат на изследването като на още едно доказателство, че стареенето се задвижва от епигенетични промени.

Репрограмирането на епигенетиката трябва да проработи върху мишки и хора от всички възрасти, коментира първият автор Alejandro Ocampo. Той добавя, че дори клетки от хора столетници ще могат да се подмладят. Окампо и Белмонте казват, че ефективността и резултатите от техниката могат да се подобрят чрез извършване на повече изследвания. Учените твърдят, че могат да заобиколят гените, които отговарят за стареенето, като вместо факторите на Яманака използват химикали.

Matt Kaeberlein, молякулярен биолог във Вашингтонския университет, изучава стареенето. Той също е провеждал изследвания на тази тема и е стигнал до извода, че не е изненадващ фактът, че факторите на Яманака подмладяват. Но Kaeberlein подчертава, че все още никой друг не е доказал, че факторите могат да лекуват заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Ученият коментира, че изследването показва възможностите не само стареенето да се забави, но и действително да се прекрати. „Това е толкова вълнуващо. Хората в напреднала възраст ще възстановяват младежкото си състояние“, казва той.

Научната разработка показва и колко е фина линията между ползата и вредата

Когато биолозите третирали мишките непрекъснато, някои от гризачите развили тумори и умрели до седмица. Когато обаче изследователите намалили третирането на два пъти седмично, мишките значително се подобрявали.

Основната задача за учените през следващите 10 години ще бъде да определят точната доза и честотата на процедурите.

Белмонте и екипът му се опитват да разберат дали стареенето се случва едновременно в целия организъм или има някаква „тъкан“, която го регулира и когато тя се повреди, организмът започва да страда. Ученият споделя, че според него хипоталамусът, който контролира хормоните, температурата на тялото, настроението, глада и циркадните ритми, може да действа и като регулатор на стареенето.

Други подходи, които са сработили при животните, са ограничаване на калориите и преливане на кръв от млади мишки на възрастни екземпляри. Фактът, че въпросните практики помагат, говори, че бягството от старостта може да стане по много начини.

Някои съединения като ресвератрол – вещество, открито в червеното вино – забавя стареенето при високи концентрации. За своя метод Белмонте коментира: „Бихте могли да направите един курс на лечение и след това да дойдете за друг след 10 или 20 години. Ако стареенето започне пак да се появява, идвате отново за още един курс“.

David Sinclair, генетик от Харвардския университет, завършва:

„Този научен труд е първият проблясък, че можем да живеем в продължение на векове. Четиридесет и седем години минаха доста бързо.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg