революционни открития

Революционни открития: Над половината от човешкото тяло не е човешко – 2 част

След като в първата част на статията разбрахте от какво се състои човешкото тяло, вижте как новите революционни открития имат способността да променят живота ни.

Това е нов начин на мислене за микробния свят. Досега връзката ни с микробите до голяма степен беше война. Някои изследователи обаче са загрижени, че атаката ни срещу „лошите момчета“ е причинила сериозни щети на нашите „добри бактерии“. Професор Лей посочва:

„През последните 50 години свършихме страхотна работа за елиминирането на инфекциозните заболявания. Но станахме свидетели на огромно и ужасяващо увеличение на автоимунните заболявания и алергиите. Виждаме как промените в микробиома, които се случиха в резултат на успеха, който постигнахме в борбата с патогените, сега са допринесли за съвсем нов набор от болести, с които трябва да се справим“.

Микробиомът е свързан с болести, включително възпалителни заболявания на червата и болестта на Паркинсон. Затлъстяването е друг пример. Семейната история и изборът на начин на живот очевидно играят роля, но какво ще кажете за чревната си флора? Това е мястото, където може да се объркат много неща. Храненето с бургери и шоколад влияе както на риска от затлъстяване, така и на вида микроби, които растат в храносмилателния тракт.

Проф. Найт вече е извършил няколко експеримента с мишки, които са родени във възможно най-дезинфекцирания свят. Цялото им съществуване е напълно лишено от микроби.

Той казва: „Ние бяхме в състояние да покажем, че ако взимате микроби от хора и ги трансплантирате в мишки, можете да направите гризачите по-пълни или по-слаби, в зависимост от това кои микробиоми са получили“. И допълва: „Това е невероятно, но въпросът сега е дали ще работи така при хората“.

Това е голямата надежда за учените, които вярват, че микробите могат да бъдат нова форма на лекарства.

Златната мина на информацията

Д-р Тревър Лоули от Института Wellcome Trust Sanger се опитва да развие цялата микробиома от здрави и болестотворни организми в тялото. По думите му има все повече доказателства, че коригирането на микрофлората може всъщност да доведе до ремисия при заболявания като улцерозен колит, вид възпалителна болест на червата.

Микробното лекарство е на ранен етап, но някои изследователи смятат, че този подход скоро ще стане ежедневие и ще се превърне в златна мина за информация за процесите и състоянието на човешкото тяло.

Специалистът казва: „Така ще имаме на разположение неимоверно много информация и ще знаем как да я използваме по най-добрия начин“.

„Мисля, че това ще бъде една наистина революционна трансформация“.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.