Гейзери на Енцелад

НАСА: На Сатурновия спътник Енцелад има условия за живот

Спътникът Енцелад крие в себе си всички условия за поддържането на живот, разкриха учени от НАСА.

Енцелад е известен със своите гейзери, които редовно изригват. Именно техните изригвания са отговорни за е-пръстена около Сатурн, съставен от микроскопични водни частици. При едно от последните изригвания космическата сонда Касини успя да премине достатъчно близо и да анализира самото изригване, откривайки наличие на газообразен водород. Този газ може да доведе до зараждането на „химическата енергия“, нужна за поддържане на живот.

Ако на Енцелад имаше микроби, те биха могли да използват газообразния водород и да го комбинират с въглеродния диоксид, разтворен в подземния океан на спътника.

Сондата Касини е създадена, за да изследва спътниците на Сатурн, и ги обикаля от 2004 година насам. Това е първата космическа сонда, която успява да влезе в орбита около Сатурн. На нея дължим откриването на 7 нови луни в орбитата на Сатурн, както и откриването на езерата от течен водород на Титан.

Учените смятат, че Енцелад вече покрива и трите условия за обитаемост – наличие на вода в течен вид, източник на енергия за метаболизъм и наличие на необходими минерали – въглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сяра. Макар фосфор и сяра все още да не са открити, учените са сигурни, че те се срещат в подземния океан.

Авторът на изследването, с което беше обявено откритието, Хънтър Уейте сподели следното:

„Макар и да не можем да засечем живот, открихме, че има източник на храна за поддържане на живот. За микробите това е еквивалент на сладкарница.“

Самата сонда Касини не е създадена, за да търси следи от живот, тъй като преди изследването на спътника не са предполагали за тяхното съществуване.

Сатурн

И макар условията за обитаемост да са покрити, не трябва да забравяме, че температурата на повърхността на Енцелад е скромните -201 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 1012 пъти по-ниско от това на Земята.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.