роботизацията

Въпреки роботизацията в бъдеще, 86% от работодателите няма да намаляват персонала

86% от работодателите в световен мащаб не планират намаляване на персонала заради роботизацията. В България делът на фирмите, които смятат да съкращават служители за сметка въвеждане на автоматизация, варира от 1 до 10%. От изследваните 42 държави само в Австрия между 10 и 20% от работодателите смятат да прибегнат до тази мярка.

Тези данни бяха представени от Мария Лазова, мениджър „Бизнес развитие“ в Manpower, по време на Форум „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“, който се провежда днес в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Организатор е Катедра „Маркетинг и международни икономически отношения“ на Факултета по икономически и социални науки.

Бъдеще: възможно

Роботите ще поемат задачите, но не и работата. Ще се появяват нови дейности, с които да се ангажира човешкият ресурс, сочи изследването. Функциите в организациите, които ще бъдат засегнати от роботизацията, са административни и офис дейности, финанси и счетоводство, човешки ресурси, производство, директно обслужване на клиенти и ИТ.

Човешките умения изпъкват в дигиталната ера, показва проучването. Те са важни при комуникацията и при вземане на решения в трудни ситуации. В настоящия момент не можем да предвидим какви ще бъдат 65% от дейностите, така че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са неизвестни.

Със сигурност може да се каже обаче, че никой няма да се освобождава от талантливите служители. Човешките силни страни, комбинирани с техническо и дигитално ноу-хау, както и отличното говоримо и писмено владеене на чужди езици и способността да се решават проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният служител трябва да притежава точния микс от умения.

„Да откриеш човек, който отговаря съвсем точно на изискванията за съответна позиция е погрешно. Работодателите трябва да избират кадри, които са готови да се учат. Проучване показва, че в САЩ през 2020 г. ще има недостиг на 2 млн. души в производствената сфера. Голяма част от местата са за инженери. За да не се усети тази липса, е създадена програма за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно обучение са готови за вакантните места“, разказа още Мария Лазова от Manpower.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.