Google непрекъснато превъртане

Google: Техническите умения не са най-важните дори в този бизнес

Сергей Брин и Лари Пейдж, брилянтни компютърни учени, основаха своето дружество Google с убеждението, че само технолозите могат да разберат технологията. Първоначално компанията определи алгоритмите си за наемане, за да селектира студентите по компютърни науки от елитните научни университети по определен начин.

През 2013 г. Google реши да изпробва нова тактика за наемане, като проучи всеки бит и байт от данните на наетите хора в компанията, натрупани след основаването през 1998 г. И така проектът Oxygen шокира всички. Той заключи, че сред осемте най-важни качества на най-добрите служители на Googlе, технологичните умения са на последно място.

Ето шестте основни характеристики на успеха в Google, когато говорим за т.нар. „меки умения“:

  • Да сте добър треньор;
  • Да владеете комуникацията и слушането;
  • Да можете да прозрете мислите и намерения на другите (включително различни ценности и гледни точки);
  • Да изпитвате съпричастност и да подкрепяте колегите си;
  • Да имате критично мислене и да решавате проблеми;
  • Да правите връзка между сложните идеи.

Тези черти звучат по-скоро като нещо, от което човек печели като учител по английски език или театрален майстор, отколкото като програмист. Възможно ли е най-добрите служители на технологичния гигант да са успели въпреки техническото си обучение, а не заради него? След като антрополозите и етнографите се впуснаха все по-навътре в данните от изследването, компанията разшири предишните си практики за наемане на кадри от хуманитарни специалности. Кадри, които първоначално Брин и Пейдж пренебрегваха.

Изводът е, че родителите, съветниците в училищната кариера, политиците и бизнес лидерите трябва да започнат да казват на всички деца, че уменията, както посочва Google, не са специфични за конкретните занимания. По-скоро това са широки умения, свързани със способността да работите с другите и да мислите критично.

Анализът заключава:

„Никой ученик не бива да бъде възпрепятстван да се занимава със специалност в област, която обича, въз основа на фалшивата представа за това, от което се нуждае, за да успее. Широките умения за учене са ключът към дългосрочната и продуктивна работа. Просто трябва да сте готови за света“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.