пчели роботи

Японски учени създадоха пчели роботи, способни на изкуствено опрашване

Японски учени създадоха пчели роботи, представляващи безпилотни дронове, напълно способни на изкуствено опрашване на растенията. Изобретението се появява на фона на зачестилите новини за изчезването на цели популации от насекомите.

Съобщението може да се приеме като сравнителна утеха, въпреки твърдението на бележития физик Алберт Айнщайн. Според него човечеството би могло да живее само 4 години, след като пчелите изчезнат. За момента все пак е пресилено да очакваме, че роботите ще могат да вършат точно същата работа.

Самото изобретение изглежда като вдъхновено от последния епизод на „Черното огледало“ на Netflix. В него правителството твърди, че използва автономни дронове срещу изчезването на пчелите. Оказва се обаче, че тези устройства всъщност са използвани за масов обществен надзор. По-лошо – те дори са програмирани да убиват.

Сега подобни насекоми се появяват в Страната на изгряващото слънце, но без това да е свързано с пъклен план. Учените даже са се опитали да им придадат завършен вид с помощта на окосмение и лепкав йонен гел.

Концепция

Изследователите са открили този йонен гел случайно, а след това са публикували своята работа върху него в списание Chem. Това става, когато през 2007 г. един от изследователите, химикът Ейжиро Мияко, работи върху възможни течни електрически проводници. По този начин той се натъква на любопитното вещество. Ученият не обръща голямо внимание на гела и го „захвърля“ настрани, докато след 10 години не забелязва, че той е абсолютно непокътнат.

„Този проект е резултат от спокойствието“, казва Мияко. „Изненадахме се, че след 8 години йонният гел не се разгради и все още е толкова вискозен. Конвенционалните гелове се произвеждат предимно от вода и не могат да се използват дълго време, затова решихме да използваме този материал за научни изследвания.“

Той проучил възможностите за улавяне на цветен прашец с различни видове насекоми и установил, че тези, покрити с гел, събират повече прашец. Освен това веществото може да променя цвета си, изложено на различни източници на светлина, така че има потенциален камуфлажен ефект за защита от хищници.

„Тези пчели роботи и други нашия открития ще имат широко приложение в селското стопанство и роботиката и ще могат да доведат до развиването на изкуствените опрашители. Това ще помогне за справяне с проблемите, причинени от намаляващите популации на пчелните семейства“, сподели още Мияко.

Тъй като пчелите влизат в списъка на застрашените видове в Съединените щати, насекомите роботи ще са обект на големи надежди и инвестиции през следващите години.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.