Андрю Янг

Андрю Янг, кандидат за следващ президент на САЩ: Роботите са тук, милиони остават без работа

Вероятно САЩ са обречени на все по-ексцентрични президенти… или поне на такива, които имат афинитет към по-смели изявления. Андрю Янг, бизнесмен от Ню Йорк, който иска да бъде следващият кандидат за президент на демократите в САЩ, смята, че масовата автоматизация заплашва да доведе до безработица. Той предупреди, че поради тази причина светът е изправен пред нова Голяма депресия и насилие.

Повечето потенциални кандидати за най-висшия държавнически пост се фокусират върху мигрантите, изменението на климата и данъчната политика. Само той обещава да се съсредоточи върху апокалипсиса на роботите, чертаейки все по-мрачни сценарии за нашето бъдеще.

Поглед към непредсказуемото

Бившият изпълнителен директор на Venture for America вярва, че автоматизацията и изкуственият интелект скоро ще заличат милиони работни места. По думите му САЩ трябва да предприемат радикални мерки за предотвратяване на безработицата.

„Всичко, от което се нуждаете, са автономни коли, за да дестабилизират обществото“, заяви Янг по време на обяд в тайландски ресторант в Манхатън миналия месец, при първото си интервю от кампанията му. „Само за няколко години ще имаме милион шофьори на камиони, останали без работа. Това ще бъде достатъчно, за да започнат бунтове на улицата. А ние ще направим същото и със счетоводители, застрахователи, работещи в кол центрове или във вериги за бързо хранене.“

Това пророчество отразява тревогите на все по-голям брой специалисти, които се притесняват от настъпващите икономически последици от автоматизацията. Доклад от 2017 г. от консултантската фирма McKinsey & Company заключава, че до 2030 г. – три президентски мандата отсега – 1/3 от американските работни места ще изчезнат.

„Причината да бъде избран Доналд Тръмп е, че автоматизирахме четири милиона работни места в Мичиган, Охайо, Пенсилвания и Уисконсин.  Ако погледнете данните на избирателите, ще видите, че колкото по-високо е нивото на концентрация на роботи в района, толкова повече са гласовете за него“, казва още потенциалният кандидат за държавен глава.

Бъдещето вече е тук?

Скептицизмът по отношение на технологиите на Андрю Янг се простира и отвъд фабричните роботи. В книгата си за кампанията, озаглавена „Битката на нормалните хора“, той казва, че иска да създаде специален департамент, който да регулира социалните медийни компании като Facebook и Twitter. Той предлага назначаването на секретар по технологиите, занимаващ се със Силициевата долина. Задачата му ще е да проучва последиците от нововъзникващите технологии.

Ерик Бриньолфсон, съавтор на книгата „Втората машинна епоха“, похвали общественика за поетата от него посока.

„Това е сериозен проблем и ще стане още по-лошо. На всички избори през следващите 10 или 20 години това ще бъде все по-важен въпрос, а кандидатите, които могат да говорят ефективно по въпроса, ще имат по-добри резултати“.

Критиците могат и да отхвърлят кампанията на Андрю Янг (с лозунг: „Човечеството първо“ или Humanity First) като футуристична суетня. Новият фокус обаче предсказва ако не лесни, то поне вълнуващи години на драстична промяна на живота такъв, какъвто го познаваме.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.