"Роботика и автоматика"

Нова лаборатория „Роботика и автоматика“ отваря врати в ТУ – София

Нова учебна лаборатория „Роботика и автоматика“ отваря врати в Технически университет – София. От началото на декември студентите в катедра „Автоматизация на елекрозадвижванията“ при факултета по автоматика ще имат възможност да се обучават, да програмират промишлени роботи и да работят с най-модерните индустриални технологии, като системи за машинно зрение, серво-системи, e-F@actory, SCADA и други.

Инициативата

Лабораторията е изградена по инициатива на учебното заведение и българската инженерингова компания „Ехнатон България“. Има и партньорство от страна на „Мицубиши Електрик“.

„Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса. Вярвам, че това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за Университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение“, заяви ректорът на университета Георги Михов.

„Лабораторията „Роботика и автоматика“, оборудвана с най-съвременните технологии в автоматизацията, ще помогне на българските студенти да свържат знанието с приложния опит“, каза инж. Симеон Илински от „Ехнатон България“.

„Тази лаборатория отговаря на нашето разбиране за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието – не да подкрепим един, а да дадем шанс на всички млади инженери и специалисти, които се обучават тук, да получат знанието и възможността да променят средата и профила на икономиката в България“, допълни още той.

Лабораторията ще бъде открита на 4 декември 2018 г., от 11.30 ч. в блок 9, ет. 2 (Лаборатория 9207), в присъствието на ректора на ТУ – София инж. Георги Михов, Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“ АД и Лукаш Сендечки, маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric Europe B.V. (Sp. z o.o.), клон Полша.

Следете Technology.bg, за да научавате ежедневно всичко най-ново и всичко най-интересно от света на науката и информационните технологии! Последвайте Технологичното общество на България на този линк.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.