ERC 2020
Изображение: ERC

ERC 2020: Международното състезание за марсоходи започва след броени дни

След няколко дни близо 30 отбора от 14 държави ще вземат участие във финала на шестото издание на ERC 2020

Големият финал на шестото издание на ERC Space and Robotics Event ще се проведе между 11 и 13 септември 2020 г. Тридневното състезание ще бъде придружено от предаване на живо и студио за коментари. Живото предаване ще се излъчва на полски и английски език. Сред експертите в космическия сектор, които се съгласиха да участват в онлайн телевизионната програма са: Louise Hamlin – инженер в JPL NASA, Pete Worden – бивш директор на изследователския център на НАСА Ames, Maria Antonietta Perino – директор Развитие на възможностите за международна мрежа в Thales Alenia Space Italy , Douglas Terrier – главен технолог в НАСА и Artemis Westenberg – главен изпълнителен директор Explore Mars Europe. Събитието ще бъде излъчено на уебсайта на ERC.

Задачи на ERC 2020

Екипите, класирали се за финалния етап на състезанието, ще изпълнят две полеви задачи, докато навигират мобилен робот в MarsYard. Това е най-голямото изкуствено марсианско поле в света, проектирано да прилича на кратера Jezero. Кратерът е точното местоположение, на което ще кацне марсохода Perseverance на НАСА през следващата година. В Задачата за навигация и наука екипите ще изследват района и ще намерят определени места, маркирани на картата, която са получили преди състезанието. След като участниците достигнат местата, те ще извършат прости експерименти върху обектите, които срещат. Този начин на изследване се нарича опортюнистична наука за марсоходи и се използва широко в реални мисии на марсоходи. В Задачата за поддръжка екипите ще изпълняват задачи за ремонт и сервиз на целевата машина. За целта участниците ще използват дистанционно управлявана роботизирана ръка, снабдена с два „пръста“ и камери.

ERC 2020
Изображение: ERC

В допълнение към полевите задачи, всички финалисти на ERC ще се изправят и пред презентационна задача. По време на индивидуална онлайн среща с журито, те ще представят техническа документация на своя проект и ще обсъдят предизвикателствата, възникнали в него.

Иновативна платформа

За да управляват марсохода, който се намира физически в Полша, екипите ще използват иновативна платформа за дистанционно управление на роботи. Тази система е разработена от Freedom Robotics – американско стартиращо предприятие от Силициевата долина. Системата предоставя на потребителите набор от инструменти – включително изчислителни облаци и телефонно приложение – които позволяват дистанционно управление на целия парк от роботи. Всеки екип на ERC ще получи скрипт за работа с марсохода с цел събиране и анализ на данните, които получава на MarsYard. След това, използвайки таблото за управление на системата, участниците ще могат да виждат в реално време какво се случва с робота след излитане, и ако е необходимо, да изпълняват команда от разстояние, за да променят курса или да го спрат.

ERC 2020
Изображение: ERC

Докато навигират в робота, екипите не трябва да разчитат единствено на платформата, която им е предоставена. Те могат да качват собствен софтуер, включително алгоритми, които ще позволят на роувъра да се движи независимо. Пълната автономия е крайната цел в сектора на космоса и роботиката и колкото по-автономни са проектите на финалистите, толкова по-добре те ще бъдат оценени в крайния резултат.

Пъргави роботи

В предишните издания на ERC екипите проектираха и изграждаха свои собствени марсоходи, които по-късно биваха докарани в Полша за финала на състезанието. Тази година, поради ограниченията за безопасност, свързани с Covid-19, финалистите не могат да пътуват. Затова организаторите на ERC решиха да модифицират правилата и да позволят на всички да използват робота, проектиран от полски стартъп. Собственикът на това стартиращо предприятие Szymon Dzwonczyk е лидер на екипа Скорпион от Вроцлавския технологичен университет, който през 2014 г. печели първото издание на ERC. Шест години по-късно, благодарение на марсоходите Leo, построени от Szymon, млади инженери от цял ​​свят могат да участват в тазгодишното състезание.

Лесоходите Leo са оборудвани с навигационна система, базирана на одометрията на колелата, която използва данни от сензори за движение, за да прецени откъде е преминал марсоходът и в коя посока. Поради IMU (Инерционно измервателно звено), екипите ще могат да събират информация за ъгъла на наклона, под който се намира роувъра и какъв вид ускоряващи сили му влияят. Освен това участниците ще имат на разположение две камери, включително стереовизионна, която симулира човешко бинокулярно зрение и следователно дава способността да възприемат в дълбочина. Това ще помогне на екипите да преценят приблизително разстоянието до различни контролно-пропускателни пунктове и препятствия. За да използват тази функция обаче, екипите трябва да подготвят собствен софтуер преди състезанието. Ако не го направят, единственият елемент, който ще могат да използват е камерата по подразбиране, разположена в предната част на марсохода.

Високоскоростният достъп до Интернет е задължителен

ERC 2020 позволява на конкуренти от цял свят да се свържат с MarsYard чрез платформата за дистанционно управление на роботи. Устойчивата и висока скорост на трансфер на данни е отговорност на Познанския суперкомпютърен и мрежов център (PSNC), както и на високопроизводителния изчислителен център и националната широколентова мрежа PIONIER. Това е международно известен възел на Европейското изследователско пространство в областта на ИТ инфраструктурата на науката и важен център за научноизследователска и развойна дейност в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg