Астронавтите на МКС събраха първата реколта космически репички

Kate Rubins внимателно опакова във фолио всяка една от 20-те космически репички и ги поставя в хладилни складове. В тях растенията ще дочакат завръщането си на Земята през 2021 г.

Експериментът с растения, наречен Plant Habitat-02 (PH-02), е първият, в който НАСА отглежда репички в орбиталната лаборатория. Той е част от мисията Crew-1. Агенцията избира именно репички, защото те са добре изучени и достигат зрялост само за 27 дни. Освен това, растенията са хранителни и годни за консумация.

„Репичките са различен вид култура. Те нямат много общо с листните зеленчуци, които астронавтите са отглеждали на Космическата станция. Нямат много общо и с пшеницата-джудже – първата култура, отглеждана в APH“

Това коментира от Kennedy Space Center ръководителят на програмата APH на NASA Nicole Dufour.

„Отглеждането на различни култури ни помага да определим кои растения процъфтяват в микрогравитация. Така ще предложим най-доброто разнообразие и хранителен баланс за астронавтите, поели на дългосрочни мисии.“

Отглеждането на космически репички е напълно автоматизирано

Докато растат в космическото си местообитание, репичките се нуждаят от малко поддръжка от страна на екипажа. Камерата за отглеждане е снабдена с червени, сини, зелени и широкоспектърни бели LED светлини. Разнообразието от светлина стимулира растежа на растенията. Изследователите от космическия център Кенеди наблюдават с камери растежа на растенията. Повече от 180 сензора отговарят за нивата на влага, температурата и концентрацията на въглероден диоксид (CO2).

Ръководителят на изследването Karl Hasenstein е професор в University of Louisiana в Lafayette. Той провежда експерименти с растения заедно с НАСА от 1995 г. От настоящия проект Хасенщайн цели да научи как космическите условия влияят върху растежа на растенията.

Заедно с космическите репички са засети и земни, като контролна група. Те растат при почти идентични условия. За по-голяма точност експериментът ще бъде повторен както тук на Земята, така и на МКС.

Предвид плановете си за изследване на Луната и Марс, НАСА е наясно, че астронавтите ще трябва да отглеждат собствена храна. Това е вариантът за поддържане на дългосрочни мисии далеч от дома. Агенцията предвижда това да се случи до края на десетилетието.

Припомняме, че в средата на август тази година учени заявиха, че растения на Марс ще виреят и че се готвят да залесят планетата.  В средата на 2017 г. пък НАСА обяви, че проектира надуваеми оранжерии за мисии до Луната и Марс.

Ако темата Ви харесва, заповядайте да я коментираме на нашата Facebook страница Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg