надуваеми оранжерии на Луната и Марс

НАСА проектира надуваеми оранжерии за мисиите до Луната и Марс

Такива надуваеми оранжерии, построени от НАСА на Земята, могат да се разгръщат при необходимост на всяко подходящо място. За отглеждане на културите ще се използва водата, която се намира на Луната и Марс. Растенията, от своя страна, ще консумират произвеждания от космическите кораби на първопроходците въглероден диоксид.

В тези надуваеми оранжерии ще се отглеждат растителни култури за първите изследователи и ще се пречиства въздухът. Парниците ще играят ключова роля в рециклирането на водата и преработката на отпадъци. Процесът е наречен „биорегенеративна животоподдържаща система“. Прототипите са цилиндрични тубуси с размери 5.5 м дължина и диаметър 2.5 м. Изработени са от Sadler Machine Company, компания от Айова.

Как ще се осигури подходящо осветление за такива надуваеми оранжерии

LED светлини ще захранват новите надуваеми оранжерии

Оранжериите ще бъдат заравяни под повърхността на Луната и Марс за защита на растенията от космическата радиация. NASA тества жизнеспособността на хибридни култури при естествено и изкуствено осветление. Снопове от оптични кабели ще доставят слънчева светлина от повърхността към оранжериите. Ще се използват и светлинни концентратори, които следят движението на Слънцето. Системите Veggie, използвани на МКС, отглеждат растения чрез виолетово осветление. Цветът се получава с комбинация на червени и сини LED тела.

Д-р Джийн Джакомели, директор на Центъра за контрол на контролирана околна среда в Университета на Аризона, съобщава:

„Ние имитираме средата и процесите, в които растенията се развиват на Земята. Системата на космическите оранжерии копира земните биологични системи“.

НАСА планира мисии до Марс, екипажите на които ще трябва да намерят начин да живеят на повърхността и да използват наличните на планетата ресурси. Невъзможно е да се превозват всички необходими продукти от Земята. Първите жители ще изполват 3D принтирани жилища. Всички отпадъци ще бъдат преобразувани в необходими за функционирането на експедицията полезни елементи. За Луната се планира построяването на междинна база. Тя ще бъде отправна точка за полети към далечните простори на Слънчевата система.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Веско Тодоров