Растения на Марс

Растения на Марс ще виреят, а учени се готвят да залесят планетата

Тъй като марсианската атмосфера е около 100 пъти по-тънка и по-малко гъста от земната, климатът там представлява съвкупност от крайности. Въпреки това, учени смятат, че могат да се отглеждат растения на Марс.

В близост до екватора дневните максимални температури редовно надвишават нулата, като през летните дни дори понякога прехвърлят 15 градуса по Целзий. Но дори и през най-горещата част на лятото, нощните температури редовно падат под -75 ° C. Причината е в оскъдното количество топлина, което марсианската атмосфера може да задържи. В близост до полюсите студът е още по-жесток. Зимните температури падат под -120 ° C. Все пак един учен смята, че някой ден ще можем да отглеждаме растения на Марс.

Растения на Марс

Независимо от климата, Eric Vaz смята, че някой ден на Марс ще се отглеждат част от по-издръжливите земни растения. „Всъщност мисля, че ще трябва да занесем растения и да помислим за тераформирането, ако се отнасяме сериозно към идеята хората да живеят на Марс“, подчертава Vaz, професор по географски анализ в Ryerson University. Растенията могат да играят роля в системите за поддържане на живота, тъй като те рециклират вода и кислород, докато филтрират въглеродния диоксид. Неотдавна Vaz стана съавтор в изследване, публикувано в Life Sciences in Space Research. Научният му труд поставя нова рамка за малки по мащаб тераформи на Марс.

Атмосферата на Марс се състои от 95 процента въглероден диоксид и малки количества кислород и водни пари. Тераформирането на Марс посредством големи по мащаб проекти би било изключително трудно с технологиите, с които разполагаме в момента. Ето защо Vaz вижда колонизирането на Марс като тераформиране на малки затворени зони.

Vaz и един от неговите възпитаници са използвали глобални данни за времето от WorldClim 2 и данни от Геологическото проучване на САЩ от последните 30 години. Тяхната цел е била да идентифицират и анализират местата на Земята с условия, които максимално наподобяват марсианските. С помощта на инструментите на географската информационна система (ГИС) за анализ на данните за глобалната температура, валежите, котата и слънчевата радиация, екипът е идентифицирал определени райони в Канадската Арктика и Антарктида. Част от остров Девън в Канада, например, има температури, които често надвишават 10 ° C през лятото, но въпреки това падат до -50 ° C през зимата.

Папрати, мъхове, лишеи

След като сортира обширна база данни от растителни видове от Глобалния информационен фонд за биологичното разнообразие, Vaz се насочва към растения, които биха помогнали колонизирането на Червената планета. Сред тях най-обещаващи са Bryophyte phyla – малки растения като мъхове, лишеи и роголистници, както и Tracheophyta phyla – папрати и хвощ. Най-обещаващият кандидат се оказва родът Poa – група многогодишни треви със стотици различни видове. Освен че оцелява при ниски температури и интензивна слънчева радиация, Poa заема минимално пространство, изисква малко поддръжка и произвежда големи количества семена, обясни Vaz.

Низините Truelove, Растения на Марс

Сателитното изображение по-горе показва низините Truelove – част от районите на остров Девън, които имат условия, подобни на тези на Марс. Освен това Truelove са дом на Poa arctica (арктическа синя трева) и Poa abbreviata (къса синя трева). За разлика от ледената шапка на Девън на изток, тези низини са известни с това, че имат по-мек и гостоприемен микроклимат в сравнение с други части на острова. Благоприятните условия се дължат на намиращите се наблизо скали, които помагат за регулиране на температурата. Truelove Lowlands привличат и популации от мускоксни бокове, лисици и полярни мечки.

Съзерцаване на бъдещето

Vaz предупреждава, че не очаква да види скоро арктическа сива трева на Марс, но е оптимист. Той припомня дългосрочните планове на НАСА да изпрати астронавти на Марс, както и редица спътници и роувъри.

„Погледите, насочени извън Земята, припомнят, че сме вид, който е способен да се придвижва до различни места за да оцелее. Ние сме пътешественици. Трябва да мислим извън пределите си“ – каза Vaz. „Ще трябва да се справим с огромни технологични предизвикателства преди да стигнем до отглеждане на треви или други растения на Марс. Добрата новина е, че вече имаме невероятни геопространствени инструменти и бази от данни за околната среда, чрез които ще можем да се справим с тези предизвикателства.“

За повече информация: “Mars Terraforming: A Geographic Information Systems Framework” by Eric Vaz and Elissa Penfound, 26 December 2019, Life Sciences in Space Research.
DOI: 10.1016/j.lssr.2019.12.001

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg