Масивен срив в Google прекъсна достъпа до Gmail, Youtube, Google Drive и други услуги

Gmail, YouTube, Google Drive, Google Docs, Maps, Adwords и Adsense, Google Pay, Google Home, Nest и Chromecast на Google изпитват прекъсвания. В резултат на масивния срив, в Google са регистрирани проблеми в цяла Европа, САЩ, Канада, Индия, Южна Африка, страни от Централна и Южна Америка, Австралия. Google Classroom платформата също беше временно недостъпна. Това попречи на много ученици, които учат дистанционно, да влизат в онлайн часовете си.

Малко след 8 часа сутринта източно време, повечето от услугите на Google отново бяха онлайн, но Gmail остана недостъпен за мнозина.

„Извиняваме се за неудобството и Ви благодарим за търпението и подкрепата“,

гласи изявлението на Google.

Компанията се позова на прекъсване на системата за удостоверяване поради „проблем с вътрешната квота за съхранение“. Тя публикува от своя Google Cloud акаунт в Twitter следното:

„Днес в 3.47 ч. PT, Google прекъсна системата за удостоверяване за около 45 минути, поради проблем с вътрешната квота за съхранение. Проблемът беше разрешен в 4:32 ч. PT и всички услуги вече са възстановени.“

Интернет гигантът заяви, че ще работи за възстановяване на своите приложения, тъй като много хора хора все още нямат достъп до тях.

„Моля, бъдете сигурни, че надеждността на системите е основен приоритет в Google и ние непрекъснато правим подобрения, за да бъдат нашите системи още по-ефективни“

заявяват от компанията.

Downdetector, услугата която регистрира оплаквания за недостъпни интернет услуги, инкасира десетки хиляди репорти от хора, които не са могли да използват Google и нейните приложения.

Интернет услугите отказват от време на време по различни причини. Част от тях са грешки на сървъра, неправилно инсталирани ъпдейти или множество други проблеми.

Последното голямо прекъсване на Google се случи през септември, когато Google Docs бе неактивен за няколко часа.

Освен срив в Google, проблеми има и Microsoft

Макар и не в същия мащаб като прекъсването на Google, оказва се, че имейл услугата Outlook на Microsoft също е имала проблеми. Някои потребители на Outlook все още не могат да се логнат и да използват имейлите си поради проблем в инфраструктурата на Active Directory.

„Вярваме, че част от инфраструктурата в нашите системи Active Directory (AD) оказва въздействие“,

заявяват инженери във връзка с услугите на Outlook.

„В момента анализираме генерираните грешки.“

Страницата показва, че всички други услуги, като Skype, OneDrive и Teams работят добре. Според Downdetector, проблемите на Microsoft продължават поне от шест часа.

Инцидентите с Google и Microsoft ще зарадват онези, които твърдят, че най-големите технологични компании са станали твърде мощни и заслужават по-голям надзор. В САЩ Google и Facebook са изправени пред антитръстови дела. Във вторник в Европейския съюз ще бъдат въведени и нови разпоредби, които ще ограничат мощта на индустрията.

Уилям Диксън, експерт по киберсигурност в Световния Икономически Форум, подчертава колко крехки са цифровите мрежи в света.

„Имаме все по-малко на брой доставчици на технологии, които стават все по-важни за системите ни“.

Диксън е работил за британското правителство в областта на киберсигурността.

Ако темата Ви вълнува, заповядайте да я обсъдим в нашата Facebook група Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg