Китай обяви, че изпраща първите хора на Марс до 2033 година Заглавно изображения
Изображение: NASA

От CALT обявиха, че Китай ще изпрати хора на Марс до 2033 година

Според обявлението на ръководителят на държавната Китайска академия за технология за изстрелване на превозни средства (CALT) Wang Xiaojun, Китай ще изпрати хора на Марс до 2033 година. Това се случи по време на речта му, наречена „Космическата транспортна система за изследване на човешкия Марс“. Неговото изявление бе част от Глобалната конференция за космически изследвания (GLEX 2021). На нея бе разгледан  успехът на китайската сонда Tianwen-1. В своята реч Wang qобяви триетапния план на своята нация да заведе хората на Марс .

Първоначалният етап е наречен фаза на технологична подготовка. Той предвижда създаване на роботи, които да връщат проби от Марс. Важна част от плана е изследването на базова площадка за бъдеща човешка инсталация на Марс. По време на втория етап Китай ще изпрати хора на Марс, които ще изградят постоянна база. През третия етап към Червената планета ще се отправят мащабни товарни флотилии. Графикът за тези и допълнителни фази са 2033, 2035, 2037, 2041, 2043 г, а може би и по-късно.

„Небесна стълба“ ще изпраща хора на Марс?

Китай работи върху ядрени космически превозни средства, като допълнение към системата „Небесна стълба“(Sky Ladder). Идеята на последната е да намали мащаба или разходите за бъдещи сондажни и транспортни мисии до Червения Планета. Не е ясно какво точно означава „Небесна стълба“- би могло да е и космически асансьор. Идеята за изграждане на вертикален транспорт, свързващ повърхността на планетата с орбитални височини, не е нова. Тя би била изключително трудна за осъществяване на Марс или Земята. Може би просто технологиите за такъв грандиозен инженерен подвиг все още не съществуват, или поне така си мислим…

В доклад на Глобалната служба на Синхуа присъства интересна илюстрация на „Космическа стълба“. Тя изобразява капсула с екипаж или товар, движеща се нагоре по „стълба“ от въглеродна нанотръба към космическа станция. Но капсулата може да се скачи и с втора лунна космическа станция и след това да бъде отнесена по друга „стълба“ до повърхността на Луната. Трябва да подчертаем че Китай и Русия обявяват заедно плановете си за изграждане на лунна база, но Китай разкрива планове за изследване на отдалечени астероиди, и дори системата на Йовиан.

Китай, САЩ, Русия и Космоса

В САЩ НАСА, SpaceX и много други частни космически играчи си сътрудничат за изграждането на икономически осъществими системи като хетерогенна космическа програма. От своя страна Китай е доста съсредоточен в единна система. Поднебесната империя обявява подробни планове за своето предстоящо разширяване към Космоса. Дали Китай първи ще засели Марс с хора – няма как да знаем, но със сигурност страната се справя доста добре в космическата надпревара.

Дали Китай ще изпрати хора на Марс до 2033 г.? Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg