Crew Dragon SpaceX Crew-1

Crew Dragon излетя към МКС с четирима астронавти от Crew-1 на борда

Мисията Crew-1 стартира, а чрез редовните полети на Crew Dragon, NASA се надява, че ще поддържа персонала на МКС

Трима от астронавтите от мисията CrewDragon – Michael Hopkins, Victor Glover и Shannon Walker са на NASA, а четвъртият астронавт е Soichi Noguchi от Японската космическа агенция. Очаква се четиримата да се скачат с МКС в понеделник в 23:00 ч по ЕТ. Общо екипажът ще прекара 27 часа в орбита, докато корабът маневрира автоматично към Космическата станция.

Пътуването на екипа можеше и да е по-кратко – едва 8 часа, ако Crew Dragon бе излетял в събота, както НАСА първоначално бе планирала. МКС щеше да е ориентирана в подходящ начин, така че скачването да бъде максимално лесно и бързо. За жалост ураганът Ета влоши времето и се наложи полетът да бъде отложен.

За максимално удобство на астронавтите в капсулата е предвидена работеща тоалетна. Те ще имат време и за сън, докато корабът маневрира към МКС напълно автономно, наблюдаван от служителите на НАСА и SpaceX.

За SpaceX полетът е много специален, защото той е първата изцяло оперативна мисия за екипажа на компанията. Преди нея, през май, се проведе тестова мисия. Тогава CrewDragon изведе до МКС тестовите астронавти на НАСА Douglas Hurley и Robert Behnken.

Тази мисия обаче не е тестова, а съвсем реална. Миналият месец тя бе отложена, а преди седмица Crew Dragon на SpaceX бе официално сертифициран да извършва превоз на хора. Сертификатът дава възможност за редовни превози на астронавти.

Мисията на SpaceX Crew-1 се отлага за ноември 2020 г.

Мисията на Crew-1 на МКС

Екипът на Crew-1 е с натоварен график. По време на 6-месечния си престой те ще изследват как микрогравитацията влияе върху сърдечната тъкан на хората. Освен това те ще опитат да отглеждат репички в Космоса. Последното проучване ще даде данни за отглеждането на храна по време на мисии за изследване на дълбокия Космос.

След спирането на програмата Space Shuttle през 2011 година, САЩ останаха близо десетилетие без собствен космически кораб за своите мисии до МКС. През това време те разчитаха на руския „Союз“. Това според НАСА е довело до недостиг на персонал в лабораторията на Космическата станция. До този момент максимум 13 астронавти са били на борда на МКС едновременно – това се е случило през 2009г. Оттогава насам броят е намалявал до 3 пъти, а със сегашния полет те ще станат 7.

Crew Dragon е разработка на SpaceX

Проектът е част от програмата за търговски екипаж на НАСА. Американската космическа агенция за първи път разчита на частни компании за проектиране, разработване и тестване на нови космически кораби. Освен SpaceX, която получи $2,6 млрд, проект по програмата бе възложен и на Boeing с финансиране от $4.2 млрд. Техният кораб обаче все още се бави, поради софтуерни проблеми. Служителите на компанията обещават корабът да е готов през следващата година.

Разработените от SpaceX и Boeing космически кораби ще бъдат собственост на двете компании. Те ще могат да ги използват за частни полети на туристи и изследователи срещу скромната сума от $50 млн на полет. НАСА също ще бъде клиент, който ще плаща за своите мисии с астронавти.

Тук можете да гледате на живо астронавтите от Crew-1  на борда на Crew Dragon, както и служителите на НАСА, следящи полета:

В случай, че темата Ви вълнува силно, заповядайте да я обсъдим в групата ни във Facebook Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg