Седмичен обзор – 6GHz DDR4 памети и още

Буквално ден преди Computex 2019 – развълнувани ли сте, технологични фенове? Преди да ви покажем какво се е случило в Тайпей, какво ще кажете за една гарнитура от седмични новини? Тази седмица: 6GHz DDR4 памети, Intel се готвят за сървърни чипове с поддръжка на DDR5 и PCI-E 5.0 през 2021 г. Intel и AMD с първи екзафлоповски стъпки към супервисока производителност и още. Четете надолу, ако искате да научите още!

6GHz DDR4 памети

Micron и Adata се съзтезават за най-бързата памет в света. Можете да се досетите, че подобни съревнования винаги са полезни за нас – крайните клиенти… Ами, не винаги. Макар че не знаем колко от вас биха могли да се възползват от подобни скорости, можем да предположим, че наградата в случая наистина е просто празна титла. Все пак, важното е, че Adata водят в момента и не бива да омаловажаваме това! Подобни рекорди изискват специализирани отбори от професионалисти (да, има такива и за RAM-паметите), което само по себе си очевидно не е никак евтино. Също така, за постигането на световни рекорди се използва LN2 (течен азот) и очевидно – много добри памети. Можете да видите каква памет са използвали Adata при последия рекорд и също така, валидацията ѝ в HWBot. Напред към бъдещето на паметите!

Intel ще поддържа PCI-E 5.0 и DDR5 през 2021 г. – непотвърдено официално

Изображение, показващо неофициален график за Xeon процесори, поставено в статия със седмичен обзор на технологични новини със заглавна тема DDR4 6Ghz
„Изтеклата“ информация, съдържаща график за предстоящите сървърни процесори на Intel. Източник: fuse.wikichip.org

Да, добре – досега говорихме за 6GHz DDR4 памети и сега обръщаме към слухове за DDR5? Хей, не сме ние виновни! Можете да благодарите на Intel за изтеклата информация относно графика за предстоящите им Xeon процесори. Молим ви да разглеждате това точно като изтекла информация. Това не е официална новина – поне не и за широката публика. Все пак, ако информацията е вярна относно броя на ядрата, в източника са посочени очаквания за тях. Говорим за процесори 48 Cooper Lake ядра (14nm) или до 26 Ice Lake ядра (10nm). Струва си да отбележим, че информацията за тези процесори споменава 26-ядрените Ice Lake-базирани процесори като предложение за двусокетови системи, така че е много възможно да има и липсваща информация. Всичко това е важно заради споменатите вече нови технологии – DDR5 и PCI-E 5.0. Остава да видим какво точно са ни подготвили AMD със своите Zen 2 и Zen 3 EPYC предложения за следващите две години по време на Computex 2019. Говорейки за технологии от бъдещето…

Intel и AMD в света на екзафлопсова производителност

Нова технология за суперкомпютри от HPE

Следващите две статии са илюстрации на практическата част от Exascale Computing Project – проект, чиято цел е развитие на цялостна екосистема, чийто мащаб изисква производителност, измервана в екзафлопсове. Основната идея зад него е проста – целеустремено ускоряване на иновациите в различните области на науката и технологиите. Сами се досещате, че това са изключително важни аспекти от живота на абсолютно всеки един човек на планетата ни. Това значи само едно за този невероятен проект – „състезанията“ в него са от изключителна важност!

Intel Aurora

През 2021 г. Intel се очаква да бъдат първите в света с машина, чиято производителност се измерва в екзафлопсове (exaFLOPS). Проектът ще бъде на стойност от около 500 милиона долара и ще бъде собственост на Argonne National Lab. Партньори в това начинание са Министерство на енергетиката на САЩ(US Department of Energy, или съкратено – DOE) и Cray Inc. Очаква се нови Xeon процесори, Intel Xe видеокарти и свръхбърза Optane памет да допринесат за чудовищната мощ на Aurora от 1 екзафлопс!

*забележка: Настоящият най-бърз суперкомпютър е Summit и има производителност от 0.2 екзафлопса (или 200 петафлопса)*

AMD Frontier

https://youtu.be/aoH9-LT9hT0

Да, Intel ще носят титлата за производители на първия хардуер с 1 екзафлопс производителност, но всъщност червеният отбор е запланувал да ги задмине още същата година! AMD Frontier ще използва Zen 2-базирани EPYC чипове, изградени чрез 7-нанометрова литография и купчина Radeon Instinct видеокарти, които все още не са виждани на пазара в съотношение 1:4. Проектът се очаква да бъде на стойност над 600 милиона долара и ще заема площ от 678 м². И не на последно място – не, не сме забравили да споменем точно колко мощен се очаква да бъде този суперкомпютър. Говорим за 1.6 екзафлопса! Точно така – този компютър също се очаква да бъде готов през 2021 г. и предполагаема му производителност е с 60% по-висока от първия екзафлопс-суперкомпютър!

Споменахме Cray Inc. няколко пъти в последните два абзаца. А знаете ли кои са те всъщност?

HPE ще купи Cray Inc.

6GHz DDR4 памети
HPE. Източник: hpe.com

Cray Inc. са „супер“-пионери в света на суперкомпютрите. HPE (Hewlett-Packard Enterprise) също са голямо име, когато говорим за технологичните иновации и използването им за трансформация на бизнеса. Всъщност, HPE не е първият пример за сериозен интерес към суперкомпютрите на компанията – нито пък към световните рекорди. През 2017 г. те показаха своята технология за суперкомпютри, базирана на RAM, печелейки титлата за суперкомпютър с най-много памет.

Новината беше обявена официално, както в сайта на HPE, така и в блога на Cray Inc. Договорената сума е на стойност от около 1.3 милиарда долара.

Отговорите на някои от най-сериозните предизвикателства пред обществото като цяло са заровени отвъд масивни количества данни.

Това каза Antonio Neri – президент и главен изпълнителен директор на HPE. Според проучванията на компанията, HPC (High Performance Computing) пазара се очаква да нарастне от 28 милиарда долара през 2018 г. до 35 милиарда през 2021 г. Също така според HPE се очаква екзафлопс сегмента на този пазар да изпълни проекти с обща стойност над 4 милиарда в близките 5 години. Изглежда компанията е напълно уверена в избора си и вижда огромен потенциал за развитие в този сегмент.

Да, може би все още мислите за Computex 2019 – дори и след такъв „супер край“. Да си признаем – ние също! Въпреки това стигнахме до края на тазседмичния Седмичен обзор и ще се радваме, ако историите от тази седмица са ви били интересни. Тъй като това е последната такава статия за месец май 2019 г., можете да си запълните времето, четейки другите седмични обзори. През месеца говорихме за Intel Xe с ray tracing (да, същата предстояща архитектура като в Aurora), потенциален Final Fantasy VII римейк и AMD Navi по време на E3 2019.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.