200TB SSD може да се появи скоро благодарение на новия чип на Micron

28Micron започна производството на първия 232-слоен NAND чип в достатъчен обем, за да захранва партньорите за съхранение.

Това е първият път, когато производител на NAND е разбил 200-слоя, с предишния топ чип, 176-слой модел, представен за последно през ноември 2020 г., почти 32% подобрение (или 56 допълнителни слоя) за по-малко от две години. Други ориентири за броя на слоевете включват 64, 96 и 128-слойни продукти.

Новият чип е физически по-малък от предишното поколение и има най-високата площна плътност от всеки базиран на силиций компонент за съхранение. Това означава, че новата технология ще насърчи пускането на дори по-малки продукти и ще позволи такива с по-голям капацитет, включително в SSD и microSD карти. В момента най-големият SSD в света е 3,5-инчов 100TB модел от Nimbus Data, който използва 64-слоен MLC чип.

200TB SSD на хоризонта

Преди две години, по време на интервю с TechRadar Pro, главният изпълнителен директор на Micron Томас Исакович предположи, че много по-високи капацитети (200TB и 400TB) могат да бъдат достигнати до 2023 г. „в зависимост от времето на увеличаване на плътността на NAND“.

С новото стартиране на Micron може би е дошло времето за още един скок на капацитета. Micron не потвърди каква производствена технология е използвана за ецване на TLC чипа, но добави, че чипът има най-високата I/O скорост на целия пазар от 2,4GBps, което е 50% по-бързо от предишното поколение.

200TB SSD

Друга иновация, въведена от Micron, е използването на NV-LPDDR4 памет, която значително намалява мощността, необходима за прехвърляне на битове, намалявайки я с почти една трета, нещо, което ще помогне за намаляване на общата консумация на енергия на системата и може да подобри живота на батерията.

Micron може да има планове да стартира и QLC планове с висока плътност; това може да помогне още повече да се намали разликата в цената на капацитет с твърдите дискове, като ги приближи още повече до остаряването, поне в центъра за данни.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.