Седмичен обзор – Navi E3 2019 и още

Ехо? Има ли някой там? Готови ли сте за маратон от технологични новини?! Тази седмица: отново новини около AMD и пускане на Navi E3 2019, отново проблеми с Intel, нови дънни платки и още. През изминалата седмица със сигурност се изпотихме от слухове, но тъй като това е новинарска рубрика, ще разберете какво сме чули само ако то се окаже вярноХайде, четете нататък, защото седмицата беше дълга и нямаме търпение да споделим с вас!

Navi E3 2019

Седмичен обзор - Navi E3 2019
Очакваме Navi през тази година – съвсем скоро, всъщност. Източник: amd

Navi вече си показва нослето и ще го видим след няма и седмица! Изглежда, ще видим само върха на айсберга, което би било иронично, ако се окаже, че картите от новото поколение имат високи работни температури… Отвъд това, очакваме официални новини за Navi още по време на Computex 2019, но най-вероятно ще имаме пълно пускане на пазара по време на E3 2019. Готови ли сте за ъпгрейд на видеокартата? А на дънната платка?

Biostar показаха предварителнохарактеристиките на предстоящия X570 чипсет

Седмичен обзор - Navi E3 2019
Сравнителна таблица на различните чипсетове. Източник: videocardz

Да, изборажението не е най-красивото отвън, но отвътре… съдържа ценна информация. PCI-E 4.0? Потвърдено! Активно охлаждане върху чипсета? Потвърдено! Опция да изключвате това охлаждане за по-малко шум? Потвърдено! Чудовищен VRM-дизайн с 12 фази? Потвърдено! О, да – очакваме нови, секси дънни платки за масовия пазар. Заедно с тях очакваме и 16-ядрени процесори, които да ги направят свой уютен дом. Говорейки за уют, какво ще кажете да поговорим малко за nVidia и как в момента той им липсва?

Съдят nVidia за нарушаване на 5 патента

Седмичен обзор - Navi E3 2019
nVidia Jetson Nano. Източник: nvidia

Точно така – пет! Ако сте фенове на зеления отбор, можете да „благодарите“ на Xperi Corp. за „услугата“. Долу е списъкът с номерата и съдържанието на нарушените патенти за технологии, които Xperi смятат, че са използвани и от nVidia, но без официален лиценз.

Xperi Corp. са печелили подобни дела срещу Broadcom и Samsung, като крайният резултат е бил плащане на лицензи от страна и на двете компании. Ще ви държим в течение как се развиват нещата. Имайте предвид, че подобни дела обикновено се проточват дълго време (месеци, години), така че не чакайте със затаен дъх. Просто се абонирайте за ъпдейти и не го мислете. 🙂 След като няма нужда да чакате безцелно, защо не използвате свободното си време за гейминг? Така или иначе…

Thrall се завръща в WoW

Thrall се завръща в WoW, но с какви намерения? Ще помогне ли на ордата да се измъкне от калта?
Защо Thrall се завръща в WoW?

Добре де – може би не беше най-добрият преход към следващата новина, но шансовете са, че ако се интересувате от видеокарти, се интересувате и от игри. Някой помоли за малко информация относно Thrall? Ето ви я директно от нашата статия по темата: Thrall е син на Дуротан и Драка и е част от клана Frostwolf. Заедно с майка си – Драка, той придружава баща си – Дуротан, до тайната среща в Loch Modan, където бившият вожд на Frostwolf предупреждава Оргрим за предателството на Gul’dan.

Все още не се знае точно защо бившият началник на Ордата се завръща – дали това ще е краят на Lady Sylvanas, дали да очакваме огромна битка. Не сме сигурни. Едно е ясно – никой не е в безопасност! И говорейки за безопасност…

Intel са изправени пред ОЩЕ уязвимости откъм сигурност

Промени в производителността след ъпдейта за сигурност. Източник: Intel. Част от седмичен обзор с тема Navi E3 2019
Промени в производителността след ъпдейта за сигурност. Източник: Intel.

Изследователи в областта на киберсигурността са открили нови уязвимости в чиповете на Intel. Поне в тези, които са произведени след 2011 г. Можем ли да пуснем за малко откъс от Ooops, I did it again? Не? Жалко! Xeon, Broadwell, Sandy Bridge, Skylake, Haswell, Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake и Cascade Lake – всички са потенциални жертви на т.нар. MDS атаки, носещи имената: RIDL, Fallout и ZombieLoad. Intel първоначално сякаш дадоха съвети за изключване на Hyper Treading, но по-късно през седмицата поясниха, че тази стъпка не е ефикасна самостоятелно.

Имате нужда и от ъпдейт, ако използвате Intel процесори. AMD твърдят, че засега не са засегнати. Както при старите уязвимости – Spectre и Meltdown, дебатът относно загубата на производителност е разгорещен. От официалните тестове на компанията изглежда загубата ще бъде минимална или никаква. Независимо каква е цената, бихме ви посъветвали да приемете ъпдейта с широко отворени ръце, защото личните ви данни са в опасност.

Говорейки все още за сигурност, знаете ли, че iPhone дълго време са били смятани за най-сигурните смартфони? А знаете ли какво да очаквате от новия iPhone 11? Или iPhone XI? Както и да е.

Какво да очакваме от новия iPhone 11?

Да, очакваме нов iPhone – не знаем дали ще се казва iPhone 11 или iPhone XI, но със сигурност можем да очакваме много вълнуващи характеристики. Не, не очакваме USB Type-C или 5G, за съжаление. Но очакваме подобрена камера, обратно безжично зареждане, новото поколение чипове – A13 на Apple, и още. Ако ви е станало интересно, можете да прочетете всичко, което знаем към момента в подробната ни статия по темата.

Това е обзорът за тази седмица. Очакваме ви отново тук, по същото време и на 26.05., когато се връщаме с нова доза технологични новини! Междувременно, защо не се насочите към групата ни във Фейсбук? Обещаваме ви интересни дискусии и помощ при технически проблеми. Говорим за истинска помощ – не за „Опитахте ли да рестартирате?“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.