Нов суперкомпютър на AMD – най-мощният в света

2021 г. е годината, в която ще се появи един нов суперкомпютър на AMD, който ще носи името Frontier. Всъщност машината няма да бъде тяхно притежание, а ще използва само техен изчислителен хардуер. Frontier ще бъде втори отвъд прага на 1 екзафлопс производителност. Първият ще бъде с хардуер на Intel, но не той ще държи титлата за най-мощния суперкомпютър в света. Тази титла ще бъде запазена за Frontier. Проектът е обявен от Американското министерство на енергетиката (US Department of Energy) и супермашината е предвидена за Oak Ridge National Laboratory, където бе и последният най-мощен суперкомпютър – Summit.

Frontier – нов суперкомпютър на AMD

https://www.youtube.com/watch?v=aoH9-LT9hT0

Frontier е резултат от една инициатива в рамките на Exascale Computing Project – проект, чиято цел е развитие на цялостна екосистема, чийто мащаб изисква производителност, измервана в екзафлопсове. За да постигне това, червеният отбор ще използва много и нов хардуер – EPYC процесори, базирани на „ново Zen ядро с висока производителност“ (най-вероятно базирано на Zen 2-архитектурата) и Radeon Instinct видеокарти. Партньори в това начинание са Cray Inc. – едно от най-големите имена в сферата на суперкомпютрите. Договорът е на стойност от 600 милиона долара и супермашината ще бъде построена за Oak Ridge National Laboratory. Казваме построена, защото проектът включва над 144 км окабеляване и ще заема площ от 678 м². Освен невиждан все още хардуер на AMD, в изпълнението на новия сървър ще видим новия Shasta стандарт и Slingshot свързване – вълнуващи технологии, създадени от Cray Inc.

Важно е да се отбележи, че това няма да бъде първият суперкомпютър в света с производителност, измервана в екзафлопсове (exaFLOPS). За пояснение, един екзафлопс е равен на 1000 петафлопса. Всеки FLOPS е едно изчисление. Когато говорим за екзафлопсове, става дума за 1 милиард милиарда (1 квинтилион) изчисления в секунда. Последният „най-мощен суперкомпютър“ – Summit, има производителност от 200 петафлопса – това са 0.2 екзафлопса. Frontier ще разполага с безумните 1.5 екзафлопса (пикова производителност), като оставя зад себе си дори Aurora. Aurora ще бъде първият суперкомпютър в света с производителност от 1 екзафлопс и изглежда ще бъде задминат още преди да бъде построен!

Технологично изпълнение

Нов суперкомпютър на AMD - 4 видеокарти + 1 процесор
За всеки EPYC процесор са предвидени 4 Radeon Instinct карти. Източник: AMD

Дотук е ясно, че един „възел“ от сървъра ще използва съотношение от 4:1 графична към процесорна мощ. Това означава, че за всеки един EPYC процесор са предвидени 4 Radeon Instinct карти. Infinity Fabric – технологията за свързване на компоненти на AMD ще бъде изцяло адаптирана за нуждите на суперкомпютъра. По думи на изпълнителния директор на компанията – Лиса Сю, видеокартите ще бъдат достъпни на пазара на по-късен етап и също са оптимизирани за специфични товари. Постигнали са такова ниво на оптимизация чрез хардуерно подготвяне за изчисления със смесена прецизност.

Какво значи това за науката и индустрията?

Статистики за Frontier - нов суперкомпютър на AMD
Интересни статистики относно Frontier. Източник: pcgamesn.com

Frontier ще бъде използван за сложни изчисления, засягащи ключови сфери в научните изследвания. Подобна „необуздана“ мощ има потенциала да промени цялостно начина, по който науките се развиват. Основните насоки на института, в който Frontier ще бъде използван, са:

  • иновативни материали и материален дизайн;
  • „чиста“ енергия;
  • национална сигурност;
  • неутронни и ядрени науки;
  • и както предполагате – суперизчисления.

Благодарение на подобни машини, научни работници по целия свят ще могат да правят по-точни и детайлни изчисления, свързани с проблеми в много и различни сфери и изследвания. Става дума за биологични изследвания, развитие на по-точни и детайлни модели в промените в климата, разработване на нови материали и т.н.

Създаването на супермашини като Aurora и Frontier дава допълнителен тласък на цялото човечество и ако състезанието за най-бърз суперкомпютър беше спорт, може би щеше да бъде един от най-важните за човечеството. Шегата настрана, подобни проекти ни дават перспектива не само относно настоящото състояние на науката, но също така избистрят и затвърждават връзката ѝ с технологиите и нуждата от все по-сериозна изчислителна мощ.

И с това приключваме днешната статия. Присъединете се към нашата група – Технологичното общество на България, за приятни дискусии или при нужда от съдействие по технологични въпроси. Имаме хора от цяла България и всички сме обединени от едно нещо – общия ни интерес към технологиите!

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.