Нов суперкомпютър на Intel – първи екзафлопсови стъпки

Ерата на екзафлопсовите машини започва с гръмотевични първи стъпки през 2021 г. Първи отвъд финиш линията ще бъде Aurora – очакваният нов суперкомпютър на Intel. Макар синият отбор да е първи, няма да бъде единственият! За бърза равносметка – последният най-бърз компютър има производителност от 200 петафлопса… или 0.2 екзафлопса и носи името Summit. Всичко това ще се промени и то по-скоро, отколкото си мислим. Проектът отново включва Cray Inc. и ще бъде с хардуер на Intel. Очакваната стойност на договора за него е от около 500 милиона долара.

Очакваният нов суперкомпютър на Intel – Aurora

Рендирано изображение на предстоящия нов суперкомпютър на Intel - Aurora. Източник: pcgamesn
Рендирано изображение на предстоящия нов суперкомпютър на Intel – Aurora. Източник: pcgamesn

Intel, както и всички останали гиганти в сферата на технологиите, осъзнава, че обработката на данни е ключов пазар за бъдещето. Не само нейното като на компания, но и нашето общо – като хора. Сървърите по света се увеличават главоломно всяка година и нуждите от супербърз хардуер растат заедно с тях. От Intel са напълно наясно с това. Партньорствата на компанията с Cray Inc. и DOE (Department of Energy) са показателни, че Intel приема този пазар много сериозно. Очакваме абсолютно най-новия им хардуер да бъде включен. Да, в това число влиза и Intel Xe – предстоящите видеокарти на синия отбор.

Може би ще ви бъде учудващо тогава да разберете, че Aurora не е нов проект. Всъщност началният план за пускане на супермашината в действие е бил изготвен още през 2015 г. Тогавашната цел на Aurora е била да бъде „стандартен суперкомпютър“, но през 2017 г. е било взето решение мащабите на Aurora да бъдат много по-големи.

С размери от около 10 тенис игрища и изчислителна мощ от 1 квинтилион изчисления в секунда, Argonne National Lab ще бъде горд собственик на най-бързия компютър в света! Aurora ще ѝ помогне да развие своите изследвания за нови ултраустойчиви материали, опазване на околната среда и сигурност за човечеството, както и тези на над 10 000 души, които използват нейната база всяка година!

Технологично изпълнение

Технологиите, изпозлвани в Aurora. Източник: Intel

Както можете да видите по-долу, от Intel, изглежда, са напълно уверени в способностите на Xe графичните ядра. Освен всичко това Intel ще интегрира и Optane DC persistent модули памет от ново поколение и Xeon Scalable процесори – много нови технологии и хардуер за един много мощен суперкомпютър! Cray Inc.  ще използва 200 Shasta системи по новия им стандарт с оптимизиран набор от софтуерни решения и Slingshot свързването си, за да изгради физически машината.

Използван хардуер и технологии

  • Процесори: Intel Xeon Scalable, вероятно базиран на 10-нанометрова литография;
  • Графични карти: Вариант на предстоящата серия Intel Xe;
  • Стойност на проекта: над 500 милиона долара;
  • Партньори: Cray Inc. и Department of Energy (DOE).

Какво значи това за науката и индустрията?

Т.нар. „екзаера“ идва с редица вълнуващи възможности. Някои от тях носят потенциала да променят света, в който живеем. Говорим за сериозни компании, инвестиращи огромни суми за решаването на проблеми от всякакви мащаби. От явления на атомно ниво, през човешкия живот, до състоянието на цялата ни планета. Воден от своя научен дух и любопитство, човекът иска да опознае и разбере всичко в заобикалящия го свят. Екзафлопсовите суперкомпютри са крачка точно в тази посока. И най-хубавото е, че компания Intel не е сама в това начинание. Aurora е първата крачка, следвана от Frontier, Tianhe 3 и учудващо – супермашина от Fujitsu.

А вие вълнувате ли се от бъдещето на суперкомпютрите? Смятате ли, че наистина могат да променят живота на хора по целия свят? Ще се радваме да разберем какво мислите в дискусия във Фейсбук групата ни!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.