Седмичен обзор – Final Fantasy VII римейк и още

Добре дошли в новото издание на седмичен обзор! Днес сме ви подготвили няколко малки, вкусни и пресни технологични новини от седмицата. За геймърите: слухове за Final Fantasy VII римейк само след няколко седмици. За тези с нужди от висока производителност: AMD тласка цялата индустрия напред със 16-ядрен процесор от Ryzen 3000 серията. И по още нещо интересно за всички! Без повече забавяне…

Нови слухове около Final Fantasy VII римейк

Това е новият трейлър, породил слухове из интернет за Final Fantasy VII римейк. Всъщност имаше такъв и през 2015г. Новият трейлър се появи по време на Sony Playstation State of Play на 09.05.2019г. и отново разбуни духовете за римейк на популярната игра в reddit. Вижте повече тук: r/FFVIIRemake. Изглежда всички очакват играта да бъде официално обявена по време на E3 2019, който ще се проведе между 11-14.06.2019г. Не остава много време да разберем. Говорейки за време, което остава, за да разберем нещо: остава още по-малко време преди да видим Ryzen 3000 серията в цялата й прелест, а именно…

Появи се 16-ядрен процесор от серията Ryzen 3000

Chiplet дизайна на AMD. Седмичен обзор - Final Fantasy VII римейк
Chiplet дизайна на AMD. Източник: wccftech

Според източниците на AdoredTV, можем да очакваме процесори от бъдещото Zen 2 поколение с 12 и 16 ядра! Да, бейби – 16 ядра в мейнстрийм платформата на червения отбор. АМ4 сокета изглежда ще продължи да генерира изключително много интерес. И, сякаш на пук на Intel, животът на този сокет е вече невероятно дълъг. Това са добри новини за всички – ако имате дънна платка от B300/400 или X300/400 серията, ще можете да я използвате и за предстоящите процесори от Ryzen 3000 серията. Дали абсолютно всички процесори ще са съвместими с абсолютно всички АМ4 дънни платки? Вероятно няма да може да съберете дънна платка за 80лв. с процесор за 500лв. но на този етап, кой може да се сърди за нещо подобно?! AMD се връщат в играта и остават по-малко от две седмици от Computex 2019, когато ще разберем дали AMD наистина могат да променят пазара. Един знак за това, че имат такива намерения и те са сериозни, е имплементацията на ray tracing в същестуващото поколение видеокарти! Да не си мислехте, че само зеленият отбор го може?

Radeon Vega 56 – 30fps в ray tracing демото на Crytek

ОК, не знаем дали ще има ray tracing в очаквания Final Fantasy VII римейк, но Crytek  – създателите на CryEngine са създали ray tracing демо, с името Neon Noir. Използвали са Vega 56 и GTX1080, за да тестват каква производителност ще имат двете архитектури с тяхната имплементация на ray tracing. Изненадани? Подгответе се за още по-голяма изненада: Vega 56 е успяла да се справи с ray tracing при 1080p резолюция и 30fps и 40fps при 1440p с ефектите на половин резолюция! Същите резултати са наблюдавани и с GTX 1080. Точно така – видеокарти без хардуерна поддръжка на ray tracing са се справили с първо поколение на ray tracing отвъд RTX-функционалностите.

Asus ще използват течен метал

Описание на течния метал в сайта на Asus. Източник: Asus. Изображение в седмичен обзор със заглавие
Описание на G703GXR. Източник: Asus

И какво от това ли? Течният метал – макар и по-труден за прилагане – дава максимална термална (и електрическа!) проводимост. Това прави материала изключително подходящ за използване в условия на висока термична гъстота – както при мощни процесори и видеокарти, например. Asus вече имат няколко модела лаптопи с процесори от 8-мо и 9-то поколение на Intel, които се продават фабрично с приложен течен метал (вместотермична паста).  Според тайванския технологичен гигант, може да очаквате около 13° по-ниски температури на процесора, което изобщо не е за пренебрегване! Всъщност все повече хора си купуват лаптопи, разглабят ги, заменят стоковата термична паста с течен метал, намалят волтажа на процесорите/видеокартите си и т.н. И всички го правят с тази цел – да имат по-ниски оперативни температури. Добър ход, Asus, че правите това вместо хората! Между другото, линкът към страницата е за българската версия на сайта им. И това не е случайно, защото следващата новина е от България.

Semrush & Serpact meetup

Semrush & Serpact meetup в София
Semrush & Serpact meetup в София

Как да не се похвалим? Ние от technology.bg бяхме медийни партньори на Semrush & Serpact meetup in Sofia 2019 събитието. Успешните стратегии при оптимизиране на съдържанието в SERP бяха основен фокус на лекторите и присъстващите имаха възможност да получат сертификат от SEMrush и Serpact! Прочетете повече и вижте какво точно се случи тук.

И най-хубавите неща си имат край – тази статия не е изключение! Ако ви е харесала, споделяйте със свои приятели. Ако много ви е харесала, ще ви кажем една малка тайна, която може да ви разочарова. Няма как седмичните обзори да не свършват, защото са… точно така – само за седмицата. Все пак, очакваме ви точно тук и другата седмица, за още една доза добри технологични новини.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.