Тазседмичният обзор: Intel Xe с ray tracing и много таксита от Tesla

Седмичен обзор – Intel Xe с ray tracing и още

Отново е време за седмичния обзор на технологични новини. Тази седмица беше всичко друго, но не и скучна в това отношение! Както обикновено, четете надолу, за да видите най-важните технологични новини от изминалата седмица. Ще говорим за предстоящите Ryzen 3000 процесори и Navi видеокарти, притеснителни слухове за поредното забавяне на 10-нанометровите процесори на Intel, Intel Xe с ray tracing, автономните таксита на Tesla и още. Без повече забавяне, ето и първата новина.

RGB SSD-тата може би имат проблеми с прегряване

Можете да видите във видеото, че въпросното SSD няма проблеми с прегряване, когато всички диоди са изключени. За контраст, проблемът е най-тежък, когато всички диоди светят в бял цвят. Накратко, проблемът в случая е двукомпонентен: от една страна, 70+ диода са твърде много, а от друга – всичките диоди са на гърба на същата платка, на която са контролерът и паметта на SSD-то. Както всеки източник на светлина, диодите също отделят топлина в работен режим. Ако тази топлина не бъде отделена от хардуера на SSD-то успешно, започват описаните проблеми във видеото. Хубаво е да отбележим, че на пазара има и други SSD-та с RGB, които нямат този проблем, така че това е по-скоро частен случай с HyperX Fury RGB модела.

Финансовият доклад на AMD за 1Q2019 – очакваме натоварено тримесечие!

Финансовия доклад на AMD в статия за технологични новини
Финансовият доклад на AMD. Източник: amd.com

Станаха ясни няколко ключови неща от този доклад.

Нека добавим няколко изречения за предстоящите продукти, какво ще кажете? В крайна сметка, все още нямаме солидна информация относно тях, така че следващите редове ще бъдат отделени в индивидуални параграфи. Не приемайте тези слухове за чиста монета – засега липсват потвърдени факти относно производителността на предстоящите 7-нанометрови продукти.

Спекулация: Ryzen 3000 серията с 15% по-високо IPC?!

Ryzen процесори намират своето място в седмичен обзор с технологични новини.
Ryzen процесори. Източник: amd.com

Това не пречи на всички в интернет да спекулират и чакат със затаен дъх. Въпросите са безкрайно много, феновете на компанията са жадни за истински алтернативи на RTX-серията и искат AMD да оспори короните на nVidia и Intel. AMD имат много планове за бъдещето и притежанието на тази корона под една или друга форма със сигурност е един от тях!

Отново да подчертаем, това е непотвърден слух, така че приемете следващите редове с щипка сол. Информацията идва от китайски технологичен портал, който пък я узнава от производители на дънни платки, които вече имат мостри на предстоящите процесори. Някои от тези мостри имат максимална честота от 4.5 GHz и в комбинация с увеличената ефикасност в инструкцията за цикъл, очакванията са доста сериозни. Ако всичко това е вярно, предстоящите процесори на AMD не просто ще настигнат последното 9-о поколение на Intel, но и ще го задминат откъм производителност.

Това покрива половината от очакваните продукти за третата четвърт на 2019 г. Все още остава въпросът с предстоящите графични карти, което е чудесно, защото следващият параграф е точно за тях. Случайност?

Navi ще използва GDDR6 и милион вата

Добре де – не са милион, но 2 броя 8-пинови конектора са много ватове. Твърде много ватове за архитектура, предвидена за 7-нанометров производствен процес. Това настрана, Buildzoid спекулира, че предстоящите Navi видеокарти ще използват GDDR6 видеопамет, което е добра новина. GDDR6 е много по-евтина от HBM2, което може да се пренесе лесно и в ценообразуването за новите карти.

Предполагаеми характеристики на Navi

  • Шина данни: 256-bit (подобно на RTX2070/2080)
  • Памет: 8GB GDDR6
  • Пропускливост на паметта: 384-448GB/s
  • Охлаждане: стоково, с един вентилатор
  • VRM дизайн: 8-фазов
  • Консумирана мощност: до 300W

Все още не е ясно точно каква производителност ще има картата, чийто отпечатък се вижда във видеото, нито пък цената ѝ. Във всеки случай, дори и горната спекулация да е вярна, нямаме официално потвърждение, че тази видеокарта ще бъде пусната на пазара. Така че нека поговорим за технологични новини относно видеокарти, за които имаме официална информация, какво ще кажете?

Intel Xe с ray tracing на хардуерно ниво

OSPRay Studio рендеринг на мароканския океан в статия за технологични новини, Intel Xe с ray tracing
Източник: itpeernetwork.intel.com

За да видите официалната информация, можете да натиснете тук. Не всеки има запален интерес към ray tracing. Все още няма твърде много игри, които да го поддържат. Всъщност има 3 игри с поддръжка на ray tracing към момента на писане на тази статия… И при всички тях имате огромен спад в производителността на картите, които трябва да калкулират всички тези лъчи и отражения.

Това обаче не спира нито AMD, нито Intel. Всички искат да се качат на борда и според официалното становище на Intel, предстоящите им Xe видеокарти ще имат хардуерна поддръжка на новата технология за рендиране на изображения. Говорейки за Intel…

Изглежда, очакваме още едно забавяне на 10-нанометрови процесори

НЕОФИЦИАЛЕН график за предстощятата Комерсиална серия процесори на Intel. Технологични новини.
НЕОФИЦИАЛЕН график за предстоящата Комерсиална серия процесори на Intel. Източник: tweakers.net

Да, очевидно не можем да направим статия, която да включва Intel и да нямаме новини относно това забавяне. И да, очевидно компанията има проблем с масовото пускане на новия производствен процес. Предполага се, че този график е изтекъл от официална презентация в Dell. Вижда се, че 10-нанометрови процесори не се очакват преди 2022 г.

За сметка на това компанията не спира да рафинира 14-нанометровите си процесори. Intel от години се опитва да убеди публиката в това, че нейните 14 нанометра са толкова иновативни, че останалите 14-нанометрови процесори трябва да бъдат смалени допълнително, за да ги настигнат. Макар да не са упоменати точно кои „други“ процесори са такива, Intel не се срамува да показва това в официални изявления. Вижте долу за какво става въпрос.

Не са упоменати точни кои са тези „други“ 14-нанометрови процесори, но очевидно Intel ги води откъм гъстота на транзисторите. Източник: Intel

Да, предстоящите чипове на Intel и AMD се очакват от ентусиасти по целия свят със затаен дъх. Но очаквахте ли Tesla да произведат свои собствени?

Tesla обещава милион автономни роботаксита до 2020 година

Компютърът на Тесла за роботаксита

Точно така – Tesla произвежда свои собствени чипове! Три дни преди обявяване на приходите си за първото тримесечие, Tesla събира своите инвеститори за презентация на новата си автономна технология. Компанията обещава 1 000 000 автономни таксита до 2020 г. 8 „очи“, които „наблюдават“ околната среда на 360°, „най-добрия чип в света“ и обещания за автономни таксита в най-гъсто населените райони – с това Илън Мъск покачи интереса на аудиторията си.

Интерестно е, че според Мъск:

„Ако имате нужда от маршрутни карти, значи не се движите с автономен автомобил“.

Това означава, че можем да очакваме новите автономни таксита да нямат нужда от маршрутни карти. Просто казано, тези автономни таксита нямат нужда от карти или GPS, защото ще могат да се движат по пътя чрез събиране и анализ на данни в реално време. Сами се досещате, че „най-мощният чип в света“ ще има нужда и от много сложен софтуер, за да може да постигне това. Мъск все пак обещава, че софтуерният проблем ще бъде решен навреме.

С това приключваме седмичния обзор на технологични новини. Споделете ни какво мислите за новите Intel Xe с ray tracing. Ако обичате да сте в крак с новостите, не забравяйте да ни последвате във Facebook. Имаме и група към страницата – Технологичното общество на България. Там можете да намерите интересни дискусии по темите, които ви засягат, или да споделите ваше мнение.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.