Климатична станция

Как да осиновим климатична станция?

Вероятно сте наясно с проблемите в България относно качествено на въздуха. Възможно е покрай тази тема да сте чули, че има и климатични станции, които измерват праховите частици във въздуха. Ако тази тема ви интересува, то сте дошли на правилното място. В тази статия ще обясним повече точно за този тип станции, как работят, как може да се осинови климатична станция и как това ще допринесе за повишаването на информираността на обществото за качестветото на въздуха. Силно се надяваме последното да помогне за сериозен обществен натиск върху отговорните институции да си свършат работата качествено. Въздухът е на всички ни и за това трябва да следим за неговото качество.

Качеството на въздуха в България

Съгласно изискванията на националното и европейско законодателство на територията на страната качеството на въздуха се следи и е обществено достъпно. Част от замърсяванията са причинени от работещи предприятия и специфични видове дейности. Праховите частици най-често са причинени от автомобилен трафик, мръсни улици, черни пътища и пренос на пясък от Сахара. Институциите в България, както и ние, жителите на страната, можем да се преборим с голяма част от причинителите на тези замърсявания. Но за да го направим е нужно да се знае къде има и какво причинява замърсяванията.

Качеството на въздуха в България е толкова лошо, че през месец април 2017 година Европа осъди България заради мръсния въздух. В потвърждение на това България беше класирана на четвърто място по смъртност, причинена от замърсяване на въздуха. Това само говори за нуждата от спешни мерки, не само на институционално ниво, но и от гражданите.

Проект AirBG.info на фонданция „Код: България“.

Един от най-лесните начини, по който гражданите могат да помогнат за повишаването на качеството на въздуха, е чрез осиновяване на климатична станция. По този начин те ще бъдат информирани по всяко време за качеството на въздуха на мястото, на което живеят.

Подобен проект стартират Николай Лучев и Стефан Димитров през април месец 2017 година. Те правят фонданция с име „Код: България“ и с помощта на подобна организация от Щутгард (http://luftdaten.info/) започват да купуват и настройват климатични станции в България. Целите на техния проект са кратки и ясни: да информира обществото за качеството на въздуха в България и да отстоява конституционното право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Карта, на която можете да следите качеството на въздуха в България, може да намерите тук.

Как да осиновим климатична станция?

Стигаме до основната цел на нашата статия. Да разкаже как може да осиновите климатична станция от фондация „Код: България“. За да станете осиновител на климатична станция, трябва да попълните формуляр с лична информация и координати, където ще поставите станция. Въпросния формуляр може да намерите тук. Осиновяването и получаването на климатичната станция става срещу дарение, което покрива цената на частите и транспорта от Германия. Средно времето за получаването на ардуино платките и другите компоненти става за около два месеца. В зависимост от вашите умения и желание, вие може да получите сглобена станция или пък да си поиграете и да я сглобите заедно с други хора, а защо не и вкъщи.

Климатичната станция, която ще получите, има wi-fi антена, сензор за влага (humidity), температура (temperature), атмосферно налягане (atmospheric pressure) и фини прахови частици (pm10 и pm2.5). Тези данни се изпращат към Luftdaten и са достъпни за хора чрез графическа презентация на сайтовете https://airtube.info/ и https://airbg.info/map/.

Повече данни може да намерите в сайта https://airbg.info/. Авторът на материала е осиновител на станция от месец Март, 2018 година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.