киберсигурност

ЕК: Нуждаем се от засилено сътрудничество в посока киберсигурност

Сигурността на гражданите онлайн е обща и приоритетна отговорност на всички страни и правителства в рамките на Европейския съюз. Около това послание се обединиха 150 водещи експерти по киберсигурност от Стария континент, които се събраха в София за конференция по темата.

Събитието под надслов „Предизвикателства в киберсигурността“ се проведе под шапката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавната агенция „Електронно управление“. По думите на ресорния еврокомисар Мария Габриел, завършването на Единния цифров пазар безусловно е една от най-големите възможности за европейския блок по неговия път към бизнес и социален просперитет.

„Във време, когато имаме милиони свързани устройства, когато бизнесът зависи до много голяма степен от интернет, когато децата ни все повече време са онлайн, ние трябва да се водим от една дума – сигурност“, добави тя.

Визия

Според вицепремиера Томислав Дончев ключът е в намирането на баланса. Той посочи, че проблемът с липсата на достатъчно сигурност в интернет не може да се реши единствено чрез контрол. Заместник-министърът по транспорта Димитър Геновски каза, че хората, които ежедневно разчитат на информационните технологии, са милиарди. Ето защо и тази материя е все по-уязвима на различен тип атаки. По последни данни, през 2017 година кибератаките с цел изнудване са нараснали с 300% спрямо 2015 година. Социалното и икономическо въздействие на хакерските нападения пък се е увеличил петкратно през последните 4 години.

„Рисковете и заплахите за нашата киберсигурност са общи за държавите членки и ни е необходима колективна визия и засилено сътрудничество за справяне с това предизвикателство“, категоричен бе председателят на Държавната агенция за електронно управление Атанас Темелков.

По време на форума бе обсъдена и темата за киберхигиената. Именно тя е фокусът на Национална образователно-информационна кампания по идея на Държавната агенция „Електронно управление“.

Висши служители на Европейския съюз обсъдиха още необходимото сътрудничество на политическо ниво. Те използваха термина „кибердипломация“, посочвайки критичната нужда от общи законодателни стъпки за противодействие на атаките в интернет.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.