Insider поддържа Linux GUI приложения Заглавно изображение

От днес вече Insider поддържа Linux GUI приложения

Microsoft пусна нова версия на Insider, която поддържа стартирането на приложения за Linux – графичен потребителски интерфейс на Windows 10. Преди година, по време на конференцията Build 2020, компанията обяви плановете си в тази насока. Днес Insider вече поддържа Linux GUI приложения, а новата версия e build 21364 и е готова за тестване.

Подсистемата на Windows за Linux  не е задължителна функция на операционната система Windows 10. Когато е активирана, тя поддържа инструменти и функции на Linux на устройства с Windows 10 – досега на работещи инструменти от командния ред.

Функцията на потребителите на Windows 10 да стартират на своите устройства приложения на Linux с графични интерфейси. Това е чудесна възможност за тях да се насладят на някои от най-добрите Linux приложения. Сред тях са: приложението за подкасти Vocal, фото мениджърът Shotwell и аудио работната станция LMMS.

WSL приложенията за графичен интерфейс на Linux  поддържат аудио и микрофон, както и 3D графики с ускорен графичен процесор. Последните подобряват производителността на тежки приложения. Предварителните драйвери за AMD, Intel и NVIDIA gpus са налични и трябва да бъдат инсталирани. Драйвърите ще бъдат включени по подразбиране в следващата версия на Windows 10.

Драйвърите Mesa 21.0 също са необходими. Като новият Ubuntu на Windows Community Preview за WSL 2  – един от първите, който ги поддържа.

Microsoft обяснява как Insider поддържа Linux GUI приложения

[..] Стартираме автоматично дистрибуцията на придружаващата система, съдържаща Wayland, X сървър, импулсен аудио сървър и всичко останало, което е необходимо, за да накараме Linux GUI приложенията да комуникират с Windows. След приключване на работата с GUI приложения и стопиране на WSL дистрибуция, тя автоматично ще спре сесията си.

Потребителите на Windows 10, които искат да използват новата функция, трябва да имат версия 21364 на операционната система или по-нова. Да инсталират WSL и актуализация на GUI приложенията. Ъпдейтва се със стартиране на wsl-update . Ако на устройството липсва WSL, стартирайте wsl –install за инсталиране. Поддъжката на GUI се включва автоматично.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg