информатика

Злато и три бронзови медала спечелиха олимпийците ни по информатика в Япония

От 1 до 8 септември град Цукуба в Япония беше домакин на 30-ата Международна олимпиада по информатика. Най-престижното състезание в областта, създадено от България през 1989 г. в Правец, сега предизвиква най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят. Още на миналогодишното издание българите закръглиха спечелените медали от началото до сега на 100, а тази година родните ученици добавиха още цели 4 медала.

Единият ръководител на отбора с гордост похвали момчетата и сподели: „Край на състезанието – злато и три бронза за нашите момчета! Специални поздравления за Александър Кръстев от МГ Варна за завоюваното най-високо отличие в света на ученическото състезателно програмиране!“

Тази година отборът беше представен от:

  • Александър Кръстев, 11 клас, МГ Варна – златен медал
  • Виктор Терзиев, 12 клас, СМГ, София – бронзов медал
  • Радослав Димитров, 11 клас, МГ Пловдив – бронзов медал
  • Мартин Копчев, 8 клас, ПМГ Габрово – бронзов медал

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков (Школа „Шикови“ Ямбол).

Носителят на златото Александър (и сребърен от 2017 г.) е на 25-о място сред другите близо 340 участници в Япония, а това е 26-ото златно отличие за България от МОИ. За всички от национала, с изключение на Мартин Копчев, това е втора международна олимпиада по информатика. Същият състав ни представи и на Балканиадата по информатика в Румъния през юли, когато тимът стана вицешампион в старша възраст, а младежите оглавиха класирането.

Церемонията по награждаването от 30-ата МОИ беше в петък, 07.09., като отборът се прибра на родна земя в късните часове на съботната вечер.

През 1989 нашата страна е основател и домакин на МОИ, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. В индивидуалната ранглиста към 2017г. българинът Христо Венев е на второ място в света.

Към тази година родните участници в МОИ са донесли на страната ни общо 104 медала: 26 златни, 41 сребърни и 37 бронзови медала досега.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.