Microsoft Japan

Microsoft Japan с 4-дневна работна седмица

Този август в Microsoft се проведе интересен експеримент. 2300 служители са участвали в него, като той е проведен в Microsoft Japan и се състои в изпробването на 4-дневна работна седмица и добавени социални придобивки за участниците. Как мислите – дали експериментът е бил успешен? Накратко – да. Не толкова накратко – четете надолу.

Ikigai – защо Япония е странен кандидат за скъсена работна седмица

Ikigai във Venn диаграма. Източник: theviewinside

Нека започнем с една наистина чужда концепция – ikigai. Без директен превод, смисълът на това широко разпространено понятие е грубо казано „причина за съществуване“ или причината, поради която сутрин ставате от леглото. Традиционно ikigai може да се представи лесно чрез Venn диаграма – подобна на тази горе.

В Япония нещата може би не стоят точно както в илюстрацията, обаче. В проведена анкета през 2010 година с участието на 2000 мъже и жени, 31% от хората са определили работата си като своя ikigai. Да, една анкета не може да отрази цяла нация, но традиционно японската култура поставя работата и науката на… нетрадиционно висока позиция в приоритетите си. Ето защо е неочаквано, че експериментът на Microsoft Japan с 4-дневна работна седмица е бил толкова успешен.

Чували ли сте за karoshi? Буквалният превод е „смърт от твърде много работа“ и е сериозен проблем в Япония. Експериментът в Microsoft Japan е един от многото начини за справяне с проблема, но правителството смята да предприеме и допълнителни мерки в борбата с karoshi. Четете надолу за повече детайли.

Експериментът

Microsoft Japan - щастливи работници
Изтоник: japan info

Официалното име е Work-Life Choice Challenge Summer 2019 и целта му е била проста – по-добър баланс между личен живот и работа. В култура, известна с дълги работни часове, проблемът с претоварването е почти всеобхватен. В зависимост от гледната точка, експеримент, целящ скъсена работна седмица, е или учудващ, или просто болезнено нужен. Точно това се случва и в Microsoft Japan през август 2019 г. Един месец, 2300 служители, 4 работни дни и 3-дневен уикенд.

Освен допълнителното почивно време, планирани са и допълнителни субсидии, подкрепящи семейни почивки. Субсидиите са част от цялостна реформа на трудовия пазар, но не можем да отречем, че допълват експеримента в Microsoft Japan напълно адекватно, а имайки в предвид суровата работна атмосфера в Япония, може би изцяло нужно.

Резултати и последици

Източник: thoughtco

В интернет се развихри една точно определена цифра – 40% подобрение в резултатите. Макар да е леко подвеждаща, цифрата е показателно положителна. В частния случай с Microsoft Japan, резултатите са изключително обнадеждаващи:

  • повишена ефикасност
  • по-малко срещи в заседателни зали и повече в конферентни разговори
  • 25% по-малко отпуски по време на експеримента
  • 23% по-ниска енергийна консумация
  • 59% по-малко принтирани разпечатки
  • 92% задоволеност от страна на служителите

Тези цифри пропускат най-важното. Япония е известна със стриктната си работна култура, а Майкрософт са един от най-големите бизнеси в света. Комбинирайте тези два фактора и ще имате предпоставка скъсяването на работното време да бъде погледнато по-сериозно и от по-голям брой компании. Microsoft Japan не са първите, но благодарение на всичко казано досега, е много вероятно изобщо да не са последните с подобни експерименти.

Обобщение

В общия случай облагодетелствани не са само служителите. Компаниите също печелят – по-продуктивни и щастливи работници означава по-малко ресурси за намиране и обучение на нови кадри и по-специализиран персонал. Също така, по-ниски сметки за ток – 1 ден по-малко с работещи асансьори, компютри, машини, оборудване, осветление, отопление и т.н. Очевидно може да се очаква и занижена консумация на хартия, което е добре и за природата. Освен това, при още успешни тестове от този тип, може би сме на прага на потенциална промяна в работната култура и хигиена.

В случая с Япония последното е особено вярно. Подобни крайни разбирания за отдадеността към професията създават проблеми в работата и личния живот на цялото население. По-малко време в работа и повече – в почивка и отдих – няма как това да бъде за лошо, нали? Щом компанията печели, служителят печеля, семействата като цяло печелят, а редом с това опазваме и природата! Не е ли наистина време за промяна?

Какво чакате? Споделяйте с приятели (и шефове)! И не забравяйте да споделите мнението си в коментари или в групата ни – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.