летящи автомобили

Япония ще разработва летящи автомобили от 2020 г.

Правителството на Япония анонсира плановете си по разработването на безпилотни летящи автомобили, което би трябвало да започне през 2020 г.

Според Йошихиде Суга, главен секретар на кабинета, очаква се да се включат много компании извън автомобилния бизнес. Разработването на такива автомобили сред японските производители е много бавно. Суга заяви на пресконференция пред медиите, че правителството иска да „призове нови играчи да се включат в тази индустрия“.

Надеждите са летящите автомобили, включително и тези, които излитат и кацат вертикално или без водачи, да намалят значително задръстванията в градските райони.

Докато инженерите работят по разработването на технологиите за създаване на летящи автомобили, има и малък напредък в законодателството във връзка с осигуряването на тяхната безопасност.

Според правителството летящите автомобили ще имат значителна роля при достигането на трудно достъпните планиски райони и отдалечените острови, както и при природни бедствия. Съветът, който подкрепя инициативата и трябва да изготви пътната карта, включва Министерството на икономиката, Министерството на търговията и промишлеността, Министерството на земеделието, Министерството на инфраструктурата, Министерството на транспорта и туризма. Служителите на министерствата, заедно с разработчиците, ще създадат и ясни правила за движение в небето.

Доброволци от малката японска компания Cartivator, работеща в автомобилната и авиационната идустрии, представиха своите намерения. Те имат за цел да демонстрират летящи автомобили по време на откриването на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Извън Япония, базираният във Франция производител на самолети „Еърбъс“ тества едноместен летящ автомобил през януари 2018 г. Доставчикът на услуги Uber Technologies Inc. от САЩ изложи план за практическо приложение на такива автомобили  до 2023 г. Сингапур и Обединените арабски емирства пък предоставят места за демонстративни тестове.

Фантастиката става реалност

Според плановете летящите безпилотни коли ще се издигат на 150 метра височина и ще развиват скорост до 200 км/ч. Друго голямо предимство освен самоуправлението е, че тези автомобили ще бъдат изцяло захранвани и задвижвани от електрическа енергия.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова