Топ 10 на най-добрите хорър римейка

Топ десет на най-добрите хорър римейка

Живеем в ерата на филмовите продължения, рестартирания, предистории и въобще всевъзможни рециклирани идеи. Ако скоро сте поглеждали кино програмите, трудно ще откриете нова и оригинална идея. Сякаш всичко вече е измислено и на авторите им е по-лесно да копират познати и изпипани формули, които гарантират успех и най-важното – много пари в боксофиса. Именно в тази връзка новият прочит на популярни и доказани вече заглавия трупа все по-голяма популярност. Днес искаме да Ви запознаем с десет от най-добрите хорър римейка, които можете да гледате.

Преди да представим класацията, бихме искали да направим едно много важно уточнение. Като всеки един топ десет, тук гледната точка е изцяло субективна и представя само нашето мнение (в частност – на автора на статията). Убедени сме, че някои от Вас ще имат по-различно (дори коренно различно) мнение от нашето. Затова не се срамувайте, а смело споделяйте своите любими римейкове в коментарите по-долу. А ето и нашия топ десет.

10. „Нощта на ужасите“ („Fright Night“), 2011

Най-добрите хорър римейка - Нощта на ужасите

Много хора не погледнаха с добро око на новата версия на класиката на Том Холънд от 1985-а година. Лично ние обаче страшно много се накефихме на римейка на Крейг Гилеспи. Кастът беше повече от отличен. Колин Фарел не успя да достигне комбинацията от класическо и зловещо усещане, което Крис Сарандън излъчваше, но се представи чудесно в ролята на съседския вампир. Изпълненията на Дейвид Тенънт и покойния вече Антон Йелчин също не са за пренебрегване. Точно тези детайли и силната хорър атмосфера правят тази версия толкова добра.

9. „Хелоуин“ („Halloween“), 2007

Най-добрите хорър римейка - Хелоуин

Класиката на Джон Карпентър от 1978-а година е материал, с който трябва да се подхожда много внимателно. Фен базата на Майкъл Майърс, който сме Ви представяли тук, въобще не е малка, а феновете като цяло са много критични. Роб Зомби вече доказа, че може да прави качествено хорър кино с “House of 1000 Corpses” и още по-силното продължение “The Devil’s Reject”. Начинът, по който обаче той избра да разкаже новата версия на познатия злодей, е своеобразен и уникален. Освен това, когато разполагаш с имена като Малкъм Макдауъл, Брад Дуриф, Уилям Форсайт, Ричърд Линч, Дани Трехо, Удо Киър, Клинт Хауърд и Бил Моузли не можеш да сбъркаш по никакъв начин. За последвалото продължение не искаме да отваряме и дума.

8. „Нашествието на крадците на тела“ („Invasion of the Body Snatcher“), 1978

Най-добрите хорър римейка - Нашествието на крадците на тела

“Invasion of the Body Snatcher” е по новелата на Джак Фини и разказва за опитите на извънземна раса да превземе света, като постепенно заменя хората с безчувствени клонинги. Версията на Филип Кауфман е пример за това, как римейкът може да засенчи своя първоизточник и да го надгради ужасно много. Освен това, подобно на “Halloween”, когато разполагаш със звезден каст и отличен сценарий, няма как да сбъркаш. Доналд Съдърланд, Джеф Голдблум, Вероника Картрайт и Ленърд Нимой са само пример за гарантирания успех. Лентата също така попада в няколко класации за най-силен и въздействащ финал.

7. „Тексаско клане“ („The Texas Chainsaw Massacre“), 2003

Най-добрите хорър римейка - Тексаско клане

Още един римейк на вечна класика. Лентата на Тоуб Хопър, която разказва за Leatherface и семейството му психопати, оставя трайна следа в историята на хорър киното. Именно затова и изготвянето на римейк по подобен филм може да се окаже като нож с две остриета. New Line Cinema решават да поемат този риск и усилията им се възнаграждават доста богато (филмът си възвръща над десет пъти бюджета само от приходите в Щатите). Новата версия на Маркус Ниспел не само че е изпипана почти до съвършенство, но и в същото време отдава максимално почит към оригинала. Спокойно може да се каже, че с успеха на този римейк започва бавният, но сигурен процес по лавинообразното създаване на нови версии на обичани франчайзи през последните десетина години. Няма значение дали говорим за римейк, рестартиране или продължение.

6. „Петното“ („The Blob“), 1988

Най-добрите хорър римейка - Петното

Един от по-малко известните филми в тази класация. Лентата на Чък Ръсел от 1988-а година е римейк на класиката със Стийв МакКуин от 1958-а със същото име. Филмът разказва за извънземна форма на живот, която изяжда всичко, което застане на пътя ѝ. Едва ли можем да сравним качествено двете версии – особено като имаме предвид 30-годишната им разлика. Все пак “модерният” “The Blob” е точно това, което обещава да бъде – кървав и брутален b-horror филм, който не се опитва да засенчи по никакъв начин първоизточника. Практическите ефекти са едно от нещата, които го отличават и правят толкова силен. Уви, не успява да си спечели така нужното внимание и всичко приключва бързо. Все пак скоро може да видим нова версия, в която да се подвизава Самюъл Л. Джаксън.

5. „Мухата“ („The Fly“), 1986

Най-добрите хорър римейка - Мухата

“Мухата” разказва за учен, който създава машина за телепортация, но по време на тестовете в камерата заедно с него се озовава и една муха. ДНК-то им се смесва и скоро ученият започва бавно да се трансформира в нещо ужасно и противно. Версията на Дейвид Кроненберг е римейк на класиката с Винсънт Прайс от 1958-а година. Имат еднаква основна сюжетна линия и с това приликите между двете версии приключват. Режисьорът създава истински еталон в body horror жанра и неслучайно лентата е носител на „Оскар“ за грим. Практическите ефекти и бавно трансформиращият се Джеф Голдблум се нещо уникално. В същото време са и доста противни и отблъскващи, каквато е и целта. Вече Ви споменахме, че се очаква нов римейк на “Мухата”, който обаче едва ли ще достигне качествата и майсторството на версията на Дейвид Кроненберг.

4. „Предизвестена смърт“ („The Ring“), 2002

Най-добрите хорър римейка - Преизвестена смърт

Ето още един римейк, който е пример за това, как трябва да се прави римейк. Всъщност “Предизвестена смърт”, както е родният превод на заглавието, поставя началото на вълната холивудски преработки на известни (и не толкова известни) азиатски хорър заглавия, като нито един от филмите не успява да достигне класата и успеха на първия. Лентата на Гор Вербински от 2002-а година е зловеща, страшна и прекрасно заснета. Притежава атмосфера, на която много ужаси могат да завидят. Действието се движи бързо и стегнато (за разлика от азиатския си еквивалент). Много хора поставят продукцията сред челните места за най-страшни филми по принцип. Освен това “Предизвестена смърт” постигна и доста завиден комерсиален успех, а това не е малко постижение за хорър заглавие. Ако не сте гледали и оригиналната японска версия “Ringu” на Хидео Наката, силно Ви я препоръчваме.

3. „Зората на мъртвите“ („Dawn of The Dead“), 2004

Най-добрите хорър римейка - Зората на мъртвите

Днес името на Зак Шнайдер се свързва основно с комиксовите му адаптации по “Watchmen”, “Man of Steel”, “300”, “Batman VS Superman” и предстоящия Justice League. През далечната 2004-а година обаче той все още беше никой. Нямаше нито едно заглавие зад гърба си и не разполагаше с ресурсите и свободата да развихри въображението си. Все пак някой решава да му се довери и му поверява режисурата на нещо изключително рисковано – римейк на класиката на Джордж Ромеро от 1978-а година “Зората на мъртвите” (“Dawn of the Dead”), продължение на още по-голямата класика “Нощта на живите мъртви”. Докато работи по сценарий на Джеймс Гън, когото всички днес познават като режисьора на “Пазители на галактиката”, Шнайдер постига невъзможното – създава прекрасен филм, който се опитва да излезе от сянката на своя първоизточник. Макар и да налага няколко доста смели хода, като тичащи и доста бързи зомбита, той успява да спечели феновете и ревютата са повече от положителни.

2. „Злите мъртви“ („Evil Dead“), 2013

Най-добрите хорър римейка - Злите мъртви

Феновете на един от най-популярните анти-герои – Аш, очакваха четвърта част в продължение на години. В крайна сметка те я получиха като сериал, който, смело можем да заявим, се представя повече от задоволително. Преди това обаче всички бяха изтръпнали при обявяването на новината за римейк на обичаната поредица. В интерес на истината, версията на Феде Алварез се явява повече прикуъл, отколкото римейк, но едва ли детайлите са чак толкова важни. Все пак “Злите мъртви” без Аш, без Сам Рейми на режисьорския стол? Всички бяха готови да заплюят тази нова версия, преди още да са я видели. Изключително сме щастливи, че студиото не се отказа от идеята, и получихме един от най-добрите съвременни римейкове, за които можем да си мечтаем. Знаем, че е това е силно оспорим факт, но новата лента е много вярна с оригинала, брутална и адски кървава. И макар тук Аш да е представен от своя женска версия, Джейн Леви се представя на ниво. Оставаме си фенове, независимо от противоречивите мнения на всички останали.

1. „Нещото“ („The Thing“), 1982

Най-добрите хорър римейка - Нещото

Ето че достигнахме и до финала на тази класация. Първото място е отделено за заглавие, което ще откриете в почти всеки подобен топ десет. Може и да не го оглавява, но със сигурност ще е поне сред първите три места. “Нещото” на Джон Карпентър е истински шедьовър и образец за това, как един римейк се превръща в самостоятелен филм. Хората дори бързо забравят, че това някога е имало първоизточник. Оригиналната версия е от 1951-а година и носи малко по-дългото заглавие “The Thing From Another World”. Историята е сходна – на група хора в станция на Антарктика им се налага да се борят с извънземно създание, което може да приема формата на всеки един от тях. Много трудно ще намерите слабо място в тази продукция. Като се започне от чудесния актьорски състав, воден от Кърт Ръсел, премине се през безупречната режисура на Карпентър и се стигне до уникалната атмосфера – всичко е изпипано до най-малкия детайл. Тридесет и пет години по-късно Холивуд все още има да доказва, че е способен да представи на света по-добър римейк от “Нещото”.

Споделете и вашето мнение в коментарите по-долу. Следващата седмица сме Ви подготвили и обратната класация – Топ десет на най-лошите хорър римейка, и сме сигурни, че тук мненията могат да бъдат много по-разнообразни.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!