Майкъл Майерс, Герои, Хорър икони - основно изображение

Майкъл Майърс (Michael Myers) – иконата на Хелоуин

Така и така сме тръгнали назад във времето, след предишните ни две статии за Фреди Крюгър и Джейсън Ворхис, в рубриката „Герои“, нека направим още една крачка две години назад. Третият персонаж, част от поредицата „Хорър икони“, е Майкъл Майърс (Michael Myers), който прави своя дебют в класиката на Джон Карпентър “Хелоуин”.

Кой е Майкъл Майърс?

Майкъл е персонаж без емоции. Той е превъплъщение на злото във всяка една своя мисъл, във всяко едно свое действие. Още като малък избива цялото си семейство и бива настанен в психиатрия. Години по-късно се измъква, връща се в стария си дом и погва детегледачка, която трябва да се бори за живота си.

Запазената марка на Майкъл е гумената маска, която непрекъснато носи на лицето си, както и кухненският нож, с който убива жертвите си.

Майкъл през годините

Поредицата има общо 7 продължения, но само 6 от тях са свързани с образа на Майърс. Третата част е опит за намесване на нещо коренно различно, което просто да се свързва с името на празника на Вси Светии, но… резултатът е доста катастрофален (публиката иска Майърс и се чувства измамена, независимо, че самият филм сам по себе си не е чак толкова лош), което води до продължаване на историята. Интересното при тези филми е, че всичко е навързано. Повечето части започват или директно след предишната, или години по-късно, но със смислена връзка.

Понякога обаче Холивуд може да роди и странни идеи, поради което седмият филм от поредицата игнорира почти всичко до момента и развива една алтернативна идея след края на втората част. Най-вероятно авторите са решили, че интересът на зрителите замира. Желанието за пари се е оказало по-силно, поради което се е стигнало до гениалната мисъл да върнат един от първите протагонисти – героинята на Джейми Лий Къртис, която реално изпълнява своята роля в цели четири филма.

Майкъл, подобно на повечето свои “връстници”, има множество свръхестествени способности, като започнем с това, че не може да бъде убит. Героите го стрелят, намушкват, горят, но той винаги намира начин да се върне и да коли къде що види.

Като много от популярните злодеи, този също не се разминава с множество новелизации и комиксови изяви. За празничните костюми едва ли има нужда дори да споменавам.

Отново, рестартиране на поредицата вижда светлината на деня през 2007-а година под режисурата на Роб Зомби, който до този момент е доказал умението си да сее смърт и разруха в “The Devil’s Reject” и “House of 1000 Corpses”. Новата версия е коренно различна и се фокусира върху самия Майкъл, отношенията с майка му и причината да се превърне в това, което е днес. За разлика от предните два злодея, новият „Хелоуин“ се сдобива с продължение, което обаче е не само скучно и безинтересно, но и изключително глупаво. Образът на Майкъл просто не е това, което всички познават и обичат.

Какво вещае бъдещето за Майкъл?

За разлика от предните злодеи, нещата тук са много светли и хубави. След като преди година и половина Dimension Films загубват правата над франчайза, подготвяното от тях продължение „Halloween Returns“ потъва в забвение. Отново се заговаря за „Хелоуин“ преди около десетина месеца. Miramax Studios и Blumhouse Productions са се заели с продукцията на нов филм. Добрата новина е, че самият Карпентър ще е консултант и ще помогне този филм да се хареса на всички фенове и „да бъде най-страшният от всички“. Можем само да стискаме палци.

Най-новата и прясна информация е едва от миналата седмица, когато имената на Дейвид Гордън Грийн и Дани МакБрайд („Pineapple Express“) официално се закачат за проекта. Те ще се заемат с нелеката задача да създадат една нова алтернативна версия, която да следва сюжета след втората част на оригиналния франчайз. За момента премиерата е насрочена за 19-ти октомври 2018-а.

Оставям Ви с едно видео, което брои всички убийства на Майкъл през „кариерата“ му:

Следващата седмица Ви очаква среща с едно по детински невинно чудовище, започващо историята си в „Texas Chain Saw Massacre“Leatherface.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!