коледни филми на ужасите

Кръв и терор по Коледа – 7 ужаса на коледна тематика (обновена)

Коледа е! Време да се съберете със семейството, да се веселите, да гледате позитивно на живота. Остават само няколко дни до настъпването на новата година, всички правят своите равносметки, изводи и заключения за живота си. Дебелият старец носи подаръци, малките деца се радват, а големите вериги за играчки възхваляват наивността им. Телевизионните канали също са готови да се погрижат за вашето добро настроение. Поредното излъчване на серия от поредицата „Сам в къщи“ е заредено за по-весело настроените, а версия на дикенсовата коледна приказка също не е забравена за романтичните и нежни души. Въобще, за всеки има по нещо, стига да знаете какво търсите и къде да го търсите.

Именно затова и няма да ви занимаваме с всичката тази преливаща веселост и задушаваща доброта. Нека погледнем по-мрачната и зловеща страна на Коледа. Празниците не е задължително да носят само красота и добър дух. Както всяка експлоатирана до безкрай тема, тази също има и алтернативна гледна точка. От много години кино творците се грижат да поддържат духа на празника жив, макар и по малко по-различен начин.

Днес ще разгледаме някои от по-добрите заглавия, които директно засягат темата за Коледа или просто се развиват по време на празника. Подобни класации винаги са субективни и отразяват най-вече мнението на пишещите. Затова не се срамувайте, а споделете и вашите любими коледни филми на ужасите в коментарите по-долу.

7. „Anna and the Apocalypse”

Това е един много различен филм. Различен, защото е мюзикъл със зомбита. Неслучайно рекламната кампания визира как „Шон от мъртвите” среща „Ла ла ленд”. Комедийният хорър мюзикъл е много кървав, същевременно с това адски нелеп, но и много, много забавен – един от наистина специалните коледни филми на ужасите.

Заглавието е достатъчно красноречиво за да знаете, че не трябва да подхождате прекалено сериозно към този филм, но сме почти на 100 % сигурни, че бихте се изкефили, ако сте харесали „Шон от мъртвите”.

6. “Better Watch Out”

Страшно забавна комедия на ужасите в стил „Сам вкъщи”… Но в пъти по-кървава и брутална. Хлапак и неговата детегледачка остават сами в коледната нощ, но домът им е нападнат от нарушители, които ще си вземат белята с тези свои жертви.

Следват колкото комични, толкова и брутални ситуации, като например – в пъти по-бруталното размазване на главата на един от кретените с кутия с боя, завързана за въже… Жалки опити за бягство и какво ли още не. Много свежарски филм. До някаква степен ни напомни на „Knock-knock” с Киану Рийвс. Препоръчваме го, пък вие ще кажете дали ви харесва.

5. A Christmas Horror Story

Името говори само за себе си. Филмът представлява антология от четири разказа, които се развиват паралелно на едно и също място и изключително добре включат разнообразни празнични мотиви. Тук ще можете да видите коледни призраци, побеснели зомбирани елфи и един ужасно разгневен Крампус. Дори и самият добър старец не може лесно да се справи с толкова много зло на едно място. За десерт получавате и един Уилям Шатнър, който да ви досажда през цялото време. Какво повече може да иска човек?

4. Rare Exports: A Christmas Tale

Един изключително интересен и оригинален поглед върху мита за Дядо Коледа, представен от Финландия. Оказва се, че добрият старец не е толкова добър, още повече старец. Точно на връх Коледа тялото му е открито от археологична експедиция и много скоро целият ад се спуска над малко градче. Деца започват да изчезват, а елфите правят всичко възможно да си върнат своя господар. В същото време група смелчаци успяват да го заловят и се опитват да го продават (откъдето идва и името на филма). Лентата е изпълнена с екшън и забавление за цялото семейство. Само не я показвайте на най-малките му членове, защото има опасност да увредите психиката им за дълго време.

3. Silent Night, Deadly Night

Вероятно един от по-обикновените филми в списъка ни. Класиката от 1984 не блести с нищо особено, но придобива култов статус още по време на излизането си, защото никой не иска да вижда Дядо Коледа като маниакален убиец с брадва. В bloody-disgusting може да намерите част от гневните писма на родители, изпратени до студиото. Всички са искали този филм да бъде спрян и забравен. В крайна сметка са постигнали точно обратното и са превърнали съвсем обикновен слашър в безсмъртна класика с множество продължения.

Самият филм разказва историята на младия Били, който става свидетел на жестокото убийство на семейството си от мъж в костюм на Дядо Коледа. Следващите години прекарва в строго общежитие, в което бива систематично малтретиран от главната монахиня. Така стигаме до деня, в който трябва да облече червения костюм за Коледа в магазина, в който работи. Психиката му, която вече е достатъчно увредена, не издържа и той започва да избива всеки, който се изпречи на пътя му. Миналото не прощава.

2. Krampus

Още един поглед върху алтернативата на добрия старец, който възнаграждава послушните деца. Логично е да има някой, вършещ противоположната работа – да ги наказва, ако са били непослушни през годината. Тази роля се пада на Крампус, който в митологията е представен като смесица от демон и коза. Няма нищо красиво, мило или добро в образа му.

Интерпретацията на Майкъл Дохърти от 2015 година е мрачна, напрегната и много добре реализирана. Действието се развива по време на ужасна снежна буря, която играе не по-малка роля от самите актьори. Сценарият разказва за младо момче, което е толкова разочаровано от своята Коледа със семейството, че без да иска призовава древния демон. Всичко останало е въпрос на оцеляване.

1. Black Christmas

Вече над 40 години „Black Christmas“ си остава еталон в своя жанр. Създаден през далечната 1974 година, слашърът на Боб Кларк е класика, която много други подобни филми опитват да имитират. Действието се развива в общежитие за млади момичета по време на коледните празници. Тези, които избират да прекарат почивката си там, ще трябва да се изправят срещу зловещ и мистериозен убиец, който ги премахва една по една. Те трябва да обединят сили и да разкрият самоличността на мъжа, както и да оцелеят достатъчно дълго, за да го заловят.

Надяваме се нашата селекция от коледни филми на ужасите да ви е допаднала. Кои са вашите фаворити? Заповядайте в групата ни КиноЗона, където може да обсъдим подробно тези и всички останали филми. Ако пък обичате класации, вижте и Най-значимите и влиятелни хорър филми в историята.

Весели празници!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!