злите мъртви

Ashley „Ash“ J. Williams

Добре дошли в рубриката ни „Герои“, която тази седмица се завръща с една специална статия. Поредицата „Хорър икони“ днес ще Ви представи Ашли Дж. Уилямс, или както е по-известен – Аш. Той е главен герой в култовата серия „Злите мъртви“ от филми и сериал. Освен това той е и първият ни положителен персонаж, който намира място тук. Определението „положителен“ е малко субективно и може да бъде оспорено.

Кой е Ашли Уилямс?

evil dead

Както вече споменахме, Аш е главен герой от поредицата филми „Злите мъртви“, които стартират през далечната 1981 година. Той е творение на Сам Рейми, познат повече с трилогията си за „Спайдър-мен“, режисирал и трите оригинални филма до момента.

Самият Аш е роден в малкото градче Елк Гроув, Мичиган и има много стандартно и обикновено детство. Всичко се променя в деня, в който той и група негови приятели, начело със сестра му Шерил, посещават изоставена хижа в гората. Там те попадат на забранена книга, изпълнена с древни проклятия и магии за призоваване на демони. Както и може да се очаква, нещата се объркват и те биват подгонени от опасни сили, желаещи тяхната смърт.

Аш не е типичният положителен антагонист. Дори напротив! Той се доближава повече до анти-герой със страхливото си и високомерно отношение към всяка една ситуация, както и с огромната доза цинизъм, която го изпълва. Готов е винаги да измисли решение, което да го отърве по най-удобния за него начин, стига да не трябва да си цапа ръцете. Хубавото е, че винаги е готов да се хвърли с главата напред, когато ситуацията го изисква.

Аш е единствен оцелял след две вечери във въпросната хижа (действието в първите две части от „Злите мъртви“) и свидетел на голяма средновековна битка („Армията на мрака“, третият филм от поредицата) межу доброто и злото през 13 век, за която никой не му вярва. Това му спечелва лоша слава, прякора Ashy Slashy и го принуждава да напусне родния си град.

„Злите мъртви“ от голям към малък екран

Феновете очакваха завръщането на Аш с години. Създателите Брус Кембъл и Сам Рейми много пъти подаваха информация и надежди за продължение на „Армията на мрака“, но това така и не се случи.

Стигаме до 2015 година. Аш се завръща!

Този път това се случва под формата на телевизионен сериал. Действието се развива тридесет години по-късно, а героят на Брус Кембъл въобще не се е променил. Аш е все толкова лицемерен и надут. Просто е остарял. Старае се да игнорира миналото си, но глупостта му е прекалено голяма и скоро злото намира път обратно. Преди около месец Ви представихме трейлър на чакания догодина трети сезон, в който ще се срещнем със загубената дъщеря на Аш. Със сигурност ни чака поредната доза забавление, цинизъм и много кръв. Едва ли е нужно да споменаваме, че Ash vs Evil Dead е сериал само за истинските фенове, които са повече от доволни от излъчените двадесет епизода до момента.

Актьорът зад ролята

evil dead

Зад Аш стои едно и само едно име – Брус Кембъл. Актьорът с такава лекота пресъздава персонажа, че много хора твърдят, че Кембъл просто играе себе си. Определено обаче не можем да си представим друг да изпълни тази роля. Видяхме вече какво се случи с Фреди Крюгър и изпълнението на Джеки Ърл Хейли.

Аш е персонаж, изграден върху цинизъм, маниери и отношение. Всяко движение и реплика крият някакво скрито или явно значение, понякога без да е известно дори на героя. Брус Кембъл придава толкова силна и ясно изразена индивидуалност на играта си, че много трудно може да бъде копиран от друг актьор, независимо колко е добър. Просто няма да бъде същото и ще имаме един много различен Аш.

Време за римейк

Неизбежно е да се премине и през „болестта“ на Холивуд – желанието за римейк или рибуут на дадена поредица. „Злите мъртви“ също не успява да избегне подобна съдба. Първоначалната информация е повече от светотатство – нова версия без любимия Аш? Напълно неприемливо! Хората са разгневени и отказват да приемат подобна гледна точка. Новият филм бива заклеймен още преди да се знае нещо за историята, актьорите, даже режисьора.

Ако трябва да съм честен, по-смел и правилен ход от това нямаше как да бъде направен. Традиционно е, като се прави римейк, да се смени и главният актьор. Вече казахме по-горе, че Аш е Брус Кембъл и друг едва ли може да се справи по толкова перфектен начин. Може би и продуцентите са усетили това. Резултатът е една по-брутална, по-сериозна, много по-мрачна и кървава версия на любимата история, която не само че работи, но и поставя дебютиращия, Феде Алварез, на голямата хорър сцена. Много хора, включително и аз, си записахме това име и следим бъдещите му проекти с интерес.

Аш като поп икона

evil dead

Неизбежно е едно толкова популярно лице да не генерира и огромно желание за странични дейности. Тук говорим за видео игри, екшън фигурки, комикси, книги. Аш Уилямс получава пълната гама от внимание, което може да бъде обърнато в подобна ситуация. Приходите са повече от задоволителни, а производителите продължават да измислят нови и нови артикули, които да използват марката на „Злите мъртви“.

Много добър пример може да се посочи с играта Duke Nukem 3D, в която главният герой е силно моделиран по подобие на Аш. Голяма част от реплките му са директно извадени от речника на любимия персонаж, а и поведението му на моменти напомня много за него.

Лично ние чакаме с голям интерес третия сезон на Ash vs Evil Dead. Наследството на Аш ще остане, дълго след като Брус Кембъл се пенсионира и остави изкуствената ръка, пушката и моторната резачка да хващат прах.

За финал Ви оставяме с някои от най-добрите моменти от историята на франчайза:

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!