leatherface

Leatherface

Представяме Ви Leatherface (или в буквален превод Кожено лице) – герой от небезизвестния “The Texas Chain Saw Massacre” на Тоуб Хопър от далечната 1974-а година. Той е персонаж номер четири в поредицата ни „Хорър икони“ от рубриката „Герои“. Името му идва от факта, че дере кожите на своите жертви и носи “лицата” им като свое. Любимото му оръжие се съдържа и в заглавието – моторна резачка.

Кой е Leatherface?

За разлика от предните трима обаче, Leatherface не е символ на изначалното зло. Той е по-скоро като животно, което защитава територията си. Напълно и изцяло подвластен на голямото си семейство от психопати, той е готов да направи всичко, което те му наредят. Някои от страничните му вкусове и занимания са тема на отделен разговор. Както самият му създател Тоуб Хопър го определя, той е едно голямо бебе, което убива единствено за да се защити. Той не познава нищо извън близкото му обкръжение, а деформираният му и гротескен вид (поради ужасна кожна болест) кара нормалния човек да се плаши, да опитва да избяга, да се предпази от него. Това, разбира се, води до пагубни последици.

Персонажът е много слабо базиран върху небезизвестния сериен убиец Ед Гейн. Той също е одирал кожата на своите жертви – жени – и я е носел. Неговият мотив обаче е бил изцяло воден от желанието му да прилича на и да бъде една от нежния пол.

“Тексасткото клане” може да се похвали с общо седем филма до момента. Само един от тях обаче, втората част, реално е директно продължение. Следва опит за римейк и продължение едновременно, което страшно обърква опитите за следене на пространствено-времевия континиум на вселената на филма. След това имаме алтернативна версия, която няма нищо общо с предишните. Стандартен римейк/рибуут е съвсем в реда на нещата (всички страдат от тази болест), но за разлика от повечето примери, тук нещата се получават много сносно и гледаемо. Последното води и до друг популярен похват на Холивуд в последните години – прикуъл.

Разбира се, персонажът не може да се отърве и от силата, която популярната култура може да окаже. Той става част от поредица комикси, които още повече популяризират образа му и го поставят на небосвода от хорър звезди.

Бъдещето

Веднага след големия успех на „Texas Chainsaw Massacre 3D“ студиото – Millennium Films – започва работа по нова част. Плановете са това отново да бъде прикуъл, който за втори път да разгледа произхода на Leatherface. Филмът започва снимки през 2015-а година на родна почва. За момента още няма информация за премиерна дата. Преди няколко месеца из интернет пространството се носеха слухове за януари тази година, но до този момент лентата не е видяла бял свят. Можем само да чакаме и да се надяваме на качествена история.

За финал Ви оставяме с най-доброто от този толкова мил и добросърдечен домакин:

Следващата седмица очаквайте един от най-любимите слуги на Ада – Pinhead, роден от болното съзнание на гениалния Клайв Баркър.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!