Robotics Strategy Forum 2021 – от роботи и автоматизирани системи до батерии и чипове

Ръстът в продажбата на роботи, новите проекти за индустриална автоматизация, световния недостиг на чипове и новия Алианс за акумулаторни батерии ще бъдат основен фокус на третото издание на Robotics Strategy Forum 2021.

Лицето на световната индустрия постоянно променя своя облик. Докато през 2020 г. пандемията доминираха темите за затворени сектори, намалено потребление и свити производства, то през 2021 г. водещи в индустриалната тематика вече сa ускореното внедряване на роботи, недостигът на чипове, инициативите за производство на батерии, както и напредъкът в индустриалната автоматизация.

Тенденциите в роботиката

Неизменна част от напредъка на световната индустрия са роботите и технологиите за автоматизация. По данни на Международната федерация по роботика (IFR) средната наситеност на роботите достига нов рекорд от 113 броя на 10 000 служители. В Китай продажбите на индустриални роботи през 2020 г. растат с 19%. Същевременно Китай заедно с другите две най-големите държави производители на роботи – Япония и САЩ контролират 60% от инсталираните индустриални роботи по целия свят. Западна Европа, от своя страна, е водещ ползвател на индустриални роботи с 225 роботи на 10 000 служители.

Фокусът на ЕС

Освен високото ниво на внедряване на индустриални роботи, на Стария континент през последната година се развиха две мащабни технологични инициативи – осемнадесет държави членки на ЕС подписаха Съвместна декларация за осъществяване на Европейска
инициатива в областта на производството на процесори и други полупроводници, както и Алианса на ЕС за акумулаторни батерии, който се очаква да вложи около 6 млрд. евро за разработка на ново поколение батерии.

Мястото на България

Традиционно мислим, че България е откъсната от тези тенденции. Въпреки това, на макро ниво, по данни на БСК през 2020 г. България е изнесла електроника на стойност почти 3,5 млрд. долара като в експортната листа на България има засилено присъствие на групи като наситени интегрални платки, акумулатори и софтуерни продукти за управление на процеси. На микро ниво български стартъпи в сферата на роботизираната автоматизация на процеси (RPA Consulting), индустриални прогнозни анализи (Amygda Labs) и роботизираната рехабилитация (Neurorehabilitation Robotics) получиха инвестиции от фондове за рисков
капитал. Същевременно производителят на електроника „Мелексис“ инвестира 75 млн. евро в нова база за производство на чипове в Горубляне, българската технологична компания „Милара“ заема трето място в САЩ след Brooks Automation и Genmark в Robotics Strategy Forum 2021 – съобщение за пресата производството на роботи за полупроводниковата индустрия, производителят на акумулатори и батерии „Монбат“ увеличава продажбите си с 30% през първата половина на 2021 г., а производителят на електромобили „Син Карс“ вече е на сегмента за МСП на фондовата борса у нас.

В началото на Robotics Strategy Forum 2021 от ПАРА ще обявят резултатите от проучването за нивото на автоматизация в българската индустрия. Български предприятия могат да вземат участие в специалното проучване до 24 септември. Възможностите за напредък в индустриалната автоматизация, производството на чипове и батерии.

Чиповете и батериите са две сателитни индустрии на роботиката и автоматизацията, където България има както традиции, така и работещи компании в сферата. На Robotics Strategy Forum 2021 ще споделим перспективи икономика или национална политика ще бъде производството на чипове и батерии, могат ли и как компаниите в сферата на роботиката у нас да постигнат партньорства и синергии с производителите на полупроводници и акумулаторни батерии, кои тенденции, програми и инициативи ще дадат допълнителен тласък на автоматизацията, какви са възможностите за България да се възползва от новите ниши в роботиката, индустриалната автоматизация, недостига на чипове и от Алианса на ЕС за акумулаторни батерии.

Кога и къде?

Robotics Strategy Forum 2021 ще се проведе на 29 септември, в хибриден формат – онлайн лекции във Facebook и YouTube страниците на ПАРА и изложение на място в сграда “Инкубатор”, в “София Тех Парк”. Сред над 25 щанда посетителите могат на място да разгледат летящите роботи на Festo, индустриалните решения на Schneider Electric и умната им фабрика в Пловдив, колаборативните роботи на Giga Automata, обучителните клетки на FANUC, решенията на SPESIMA, роботите на „Милара“ и решенията за CAD/CAM на „Рапид Прогрес“.

Събитието ще бъде открито от д-р Бойко Таков – директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Институционален партньор е дирекция „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община, оглавявано от г-н Генчо Керезов, зам.-кмет на Столичната община.

За поредна година водещите инженерни издания „ТЛЛ Медиа“, „Ел Медиа“, и „Инженер.BG“ подкрепят RSF2021. Събитието се подкрепя и от технологичните издания Technology.bg, Trending Topics, The Recursive, DevStyleR, DigitalK by Капитал, Business Daily с Димитър Вучев, както и SeeNews. Изданието за популярна наука Ratio, Българска Стопанска Камара и БЕСКО (българска стартъп асоциация)
също са част от партньорите на най-голямото специализирано събитие за роботика и автоматизация у нас.

Безплатен билет може да бъде запазен на https://www.robostrategy2021.para.expert/

Ако желаете да научите повече подробности за Robotics Strategy Forum 2021, заповядайте да обсъдим събитието в нашата Facebook група – Технологичното Общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.